L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimarts, 1 de setembre del 2020

L'ajuntament disposat a acudir a la via judicial per defensar i exigir solucions definitives a les nostres platges



L’Ajuntament de Tavernes està disposat a encetar la via judicial per exigir al Ministeri de Transició Ecologica actuacions que solucionen el problema de transgressió marina de la Goleta. L’Ajuntament acusaria als organismes oficials (El Ministeri i Demarcació de Costes) d’inacció perquè són qui tenen les competències i responsabilitat final a l’hora de determinar i dur a cap les actuacions de defensa del nostre litoral, però ja es reconeix que va a ser un tema de difícil recorregut judicial perquè el primer que s’hauria de demostrar és la inacció de Demarcació de Costes.

 


I és que Costes sempre pot argumentar en la seua defensa les múltiples aportacions d’arena per donar solució als problema de la transgressió de la platja de la Goleta, la més afectada de sempre per tots els temporals. En contrapartida, i per refutar eixe argument, l’ajuntament pot posar en dubte si aquestes actuacions són les que necessitava abans i necessita ara la Goleta. El mateix alcalde Sergi González comentava “ens diuen que a partir de setembre es donarà solucions però si va a ser, com ens temem, la reposició d’arena no solucionarà res”

 

Un altre camp que es podria obrir és demostrar que l’escullera està en el origen de la transgressió que pateix  la Goleta, cosa que s’hauria de demostrar amb estudis tècnics, per a la qual cosa l’Ajuntament està disposat contractar un especialista. S’hauria de demostrar que l’ampliació de l’escullera del riu Xuquer de Cullera és el culpable de la modificació de corrents marins que han propiciat la desaparició de l’arena, cosa que s’esdevé al Brosquil, en el mateix terme de Cullera, però també en la Goleta i ja comença a notar-se a la platja de Tavernes. 

Fotografia aèria de la desembocadura del Xúquer i l'escullera. A la part nord, hi ha una gran acumulació d'arena inexistent fa uns anys, arena que desapareix cap al sud on hi ha el Brosquil i la Goleta

De tota manera, la via judicial es veu complicada, difícil i complexa, però sempre pot ser un recurs per posar damunt la taula, i sobre tot en els mitjans de comunicació, la situació de la Goleta i de la platja de Tavernes.

Ahir es va celebrar la reunió convocada per l’alcalde Sergi González i totes aquestes qüestions van ser temes tractats junt a la possibilitat d’efectuar accions reivindicatives amb una crida als veïns per plasmar-se be amb una concentració o una manifestació. El problema d’aquestes accions multitudinaris és que estem en temps de pandèmia, i a més de no recomanar-se cal mantindré estrictament les mesures de seguretat imposades des dels organismes de sanitat.


Els aspectes positius és que tots els partits s’han compromés a efectuar gestions amb els seus partits i dur el problema de la Goleta i la platja de Tavernes als màxims responsables perquè es puguen tractar si cal en el Congrés o en el Senat. En aquest cas d’actuació política, qui porta la davantera de fa mesos és Compromís, que a través del senador Carles Mulet ja ha presentat diverses iniciatives i preguntes sobre les actuacions que pensa efectuar el govern de l’estat en el Senat, encara no respostes. 

 

Dins d’aquestes actuacions, el mateix alcalde Sergi Gonzàlez te previst reunir-se a Madrid aquest mes de setembre (està encara pendent la data) amb la directora general de Costa i Mar del Ministeri de Transició Ecològica, reunió que seria conjunta amb els alcaldes afectats de la resta de municipis de la Safor.

També ha demanat una entrevista amb el subdirector general per a la protecció de la costa, Ángel Muñoz, per a traslladar-li la necessitat d'una actuació d'urgència que vaja més enllà de la reposició d'arena que, des de fa anys, es veu ineficaç per acabar amb la transgressió marina que pateixen les platges valleres.