L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

dimecres, 9 de setembre del 2020

L'oratge d'avui. Informem què és un cicló tropical mediterrani i com es forma

Estem encara en temps de DANA i la seua influència, tot i que fins ara les previsions de fortes pluges no s’han complert en la nostra zona geogràfica.

La zona del golf de València fins el cap de la Nau no està lliure de vore's afectada per alguns nuclis despenjats de la DANA. Ahir mateix, segons quines zones, els núvols començaren a créixer, com podeu vore a la fotografia superior amb un creixement de núvols importants sobre el nucli del Mondúver i muntanyes de la Valldigna ahir de vesprada. 

De fet aquesta nit hi ha hagut ruixats, i segons AVAMET s'han  mesurat entre 2 litres a la Goleta i els 4 litres al nucli urbà de Tavernes. Al llarg del dia d'avui, dimecres, s’anuncien intervals nuvolosos i a les comarques de València possibles ruixats i tronades en el litoral i a la vesprada a l’interior, sense poder descartar que siguen localment forts.

El període de DANA no ha acabat, i tot apuntava ahir nit a la formació d’un cicló tropical mediterrani que podia afectar zones de Catalunya i les Balears amb fortes tempestes i aiguats la nit passada. De fet, s’esperaven forts aiguats a la costa catalana i al prelitoral, on podrien arribar a caure més de 100 litres d'aigua per metre quadrat.  El País Valencià se salvava d’aquesta situació de “cicló tropical mediterrani”.

Ahir de vesprada i les primeres hores de la nit el nucli de la gota freda o DANA estava damunt exacte de les Balears, i en el vídeo podeu observar el gir ciclònic. Com que hi havia una zona de baixa pressió en superfície, es canalitzava aire humit i càlid cap a Catalunya, amb tempestes intenses. A les Balears també hi havia ruixats intensos. 

El cicló tropical mediterrani (Medicane)

Els mapes de previsió de ciclons són difícils d'interpretar, ja que és complicat saber com es comportaran aquest tipus de fenòmens meteorològics, i més quan es donen a la Mediterrània, on no es fa el mateix seguiment que en altres zones del planeta.


Els experts admetien la possibilitat que finalment es formara un cicló tropical mediterrani (Medicane) que afectara les Balears i després molt fort la costa central de Catalunya.

Un cicló tropical mediterrani (Medicane) és un fenomen meteorològic que es dóna amb poca freqüència, no obstant en els últims 50 anys s'han produït prop de 100 fenòmens meteorològics d'aquest tipus al Mediterrani.

Recordem el que es denominar denominar Medicane Jenofonte, fa dos anys, i que va afectar Itàlia, Grècia, Líbia, Malta i Turquia, amb vents de fins a 150 km/h i precipitacions abundants.

Basat en els textos informatius/formatius i vídeos del “Laboratori de Climatologia - Universitat d'Alacant”, l'Agència Estatal Meteorologia (AEMET), Vilaweb  i la previsió de l'oratge llegida en premsa.