L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dilluns, 21 de setembre del 2020

L'acte simbòlic de la "Pujà" en el temple de Sant Pere per acabar unes festes atípiques: Els videos


Tavernes va celebrar ahir el tradicional i històric acte de la “Pujà" del patró de la ciutat, el Santíssim Crist de la Sang, a l'ermita del Calvari però al igual que la "Baixà" el simbolisme de l'acte va quedar circumscrit a l'església de Sant Pere. 

L'acte, com s'esdevé, des de fa moltes dècades du implícit l'acabament de les Festes del Poble, enguany una celebració completament atípica, encara que, si ens cenyim al rigor històric, potser està molt prop dels succeïts de 1885, quan la epidèmia del colera morbo va obligar a baixar la imatge a la parròquia perquè els fidels pogueren pregar i demanar-ne l'acabament.  Una iniciativa que seria l'inici de les festes actuals.

L'acte de la "Pujà", condicionada per la pandèmia i les instruccions sanitàries, es va haver de celebrar dins del temple parroquial, i s'iniciava amb la celebració de l'eucarístia, en la qual el nou diaca Vicent Planells va llegir l'evangeli i va efectuar la seua predicació. 

L'alcalde Sergi González, i regidors del govern Compromís-PSOE, i de l'oposició, PP i Cs, hi assistiren a l'acte religiós. La presència de regidors de la dreta local donava la solució als dubtes que hi havia sobre la seua presència en un temple tancat i amb molts fidels, més encara després del seu comunicat amb el posicionament en contra dels actes multitudinaris.

 

El tabalet i la dolçaina, els nostres instruments nacionals, van obrir pas a la comitiva que en processó acompanyava la imatge a l'exterior, mentre el só de les campanes del temple anunciava a Tavernes que el Crist s'exposava a l'exterior a l'adoració dels fidels.

La història vallera atribueix a la intervenció del patró l'eradicació de l'epidèmia del còlera l'any 1885, i cal suposar que al llarg de la setmana han estat també molts els valler que en les seues pregàries li han demanat al Santíssim Crist de la Sang el remei definitiu i la desaparició de la Covid-19, així com poder celebrar el 2021 amb total normalitat la Baixà i la Pujà.

 L'acte acabava amb un castell de focs d'artifici.