L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

divendres, 25 de setembre del 2020

L’Ajuntament instal·la nous panells informatius dins dels treballs de millora i conservació del Llac de la Goleta

 

La Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament, que dirigeix la regidora de Compromís, Mònica Palomares, ha procedit a la instal·lacio de nous elements de senyalística i informació ambiental al voltant del Llac de la Goleta amb dos objectius concrets: donar a conéixer la història de la Goleta i els seus valors i impactes ambientals i, per altra banda, informar de les normes de gestió d'aquest espai per a mantindre’l en condicions òptimes.

 

La conservació i manteniment del llac de la Goleta és cosa de tots i cal la completa implicació de tota la ciutadania. L'ajuntament explica en els cartells les normes de gestió i ho fa amb la voluntat de conscienciejar els visitants, i que sàpiguen que no deuen donar de menjar als animals perquè els obliga a dependre de l’alimentació artificial i les restes d’aliments poden atraure plagues.  O també, respectar la netedat de l'espai, respectar l’entorn i no tirar deixalles al llac ni al seu voltant, així com recordar que està totalment prohibit capturar o abandonar animals.

Tal com hem informat al llarg de l'estiu, l’Ajuntament treballa amb la Fundació Limne per a efectuar un control mediambiental del llac i aconseguir el manteniment adequat i millorar l’ecosistema d’un dels paratges amb més encant del municipi, buscant sempre l'equilibri ecològic del llac i la seua fauna. 

 

 Els últims mesos s’ha mantingut a ratlla l’eutròfia del llac, una problemàtica freqüent a les llacunes litorals per una excessiva quantitat de nutrients, causa de floracions d’algues verdes filamentoses que, en cas d’excés, poden arribar a esgotar l’oxigen de l’aigua. També aquesta biomassa quan es descompon es diposita al fons del llac, augmenta el fang del sediment, i obliga a un dragatge, com el que es va dur a terme dos anys enrere. 

A la recerca d'una solució, s'ha monitoritzat el llac aquest estiu, la qual cosa ha servit per a l’arreplegada de dades sobre l’evolució dels paràmetres químics, s'ha mesurat per fotometria diferents variables de l’aigua i es fan analítiques bacteriològiques.

 

Ha estat per tant un veritable laboratori a l’aire lliure, nascut de la col·laboració Ajuntament-Fundació Limne que ha permés, amb l'observació permanent, medició estricta i mitigació de la contaminació en el llac establir mesures exitoses com el control d’entrades i eixides de l’aigua, canvis en l’horari de recirculació per a millorar l’oxigenació i les retirades parcials de les masses d’algues.

 

No hem d'oblidar que el llac de la Goleta té un gran potencial com a zona de pas o nidificació d’aus i, amb l'objectiu de gaudir d’una major biodiversitat en el futur, cal un manteniment constant, com el que s’està fent, reduir els impactes del llac: retirar les espècies invasores o domèstiques i evitar l’abandonament de tortugues o l’alimentació artificial.