La formació d'una DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts), coneguda popularment com a “gota freda”, s'efectua a gran altura, en el cas que ens serveix d'exemple a uns 9000 metres d'altitud.
En l'animació s'aprecia perfectament com una gran ona del corrent en doll augmenta la seua longitud, amb la qual cosa disminueix l'amplitud d'ona. Què succeeix? S'acaba esqueixant i aïllant de la circulació de l'oest, donant lloc al naixement d'aquest fenomen atmosfèric.
La DANA pot desplaçar-se cap a qualsevol direcció en estar separada del "jet polar". Aquest és un dels motius pel qual les gotes fredes són tan complicades de preveure.
En l'animació s'aprecia una altra gota freda a l'entorn d'Açores que s'acaba emplenant i sent reabsorbida per la circulació de l'oest.
Pluges intenses i tempestes amb la DANA
L'animació ens informa dels possibles acumulats de pluja previstos pel model europeu per a aquests dies. La situació, com ja sabem, més complicada en Ses Illes, que s'han vist i encara es poden veure afectades per tempestes molt intenses amb la presència de possibles supercèl·lules o sistema convectiu de mesoescala (Sistema de tempestes que s'organitza a una escala major que les tempestes individuals i normalment persisteix durant diverses hores o més), no tampoc es descarta l'aparició de fenòmens com a tornados o calamarsa.
La gota freda es quedarà estàtica sobre la mar de les Balears, i de cara al dimecres la formació d'una baixa pressió en superfície en aqueix sector pot canalitzar aire càlid i humit cap a Menorca i el nord-est peninsular, on les precipitacions podrien ser intenses.
En la nostra zona s'havien anunciat pluges ahir pel matí que no es produïren en quantitat i només aquesta matinada ha plogut durant un quart d'hora amb bona intensitat. Segons AVAMET, les quantitats arreplegades totals fins a les 6 de la matinada al nostre terme oscil·laven entre 8-12 litres segons els punts de medició, amb vent del NE majorment de volocitat amb ratxes fins els 45-50 km/hora.
Per avui esperem: intervals nuvolosos, i possibles ruixats dispersos, en general febles o moderats, en el litoral i prelitoral, però no es descarten que siguen localment més intensos a les comarques del nord d'Alacant i sud de València, ni tampoc la formació d'algun nucli que, de forma molt local, descarregue algun xàfec fort.
En aquest vídeo, podem observar l'evolució de la gota freda. Recordem que, contràriament al que es pensa, la zona de major inestabilitat no està sota el nucli de la gota freda, sinó en la seua vora oriental o nord-oriental. Sota el nucli podem tindre aiguats intensos, però és a l'est i al nord-est del centre de la depressió en altura, on es produeixen fortes ascendències d'aire que faciliten al creixement de núvols de gran desenvolupament vertical i, amb condicions adequades, poden presentar un alt grau d'organització (supercèl·lules, turbonades o sistemes convectius de mesoescala).
Basat en els textos informatius/formatius i vídeos del “Laboratori de Climatologia - Universitat d'Alacant”, l'Agència Estatal Meteorologia (AEMET) i Associació Valenciana Meteorologia (AVAMET)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada