L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dijous, 17 de setembre del 2020

INFORME - Radar Covid, l'eina d'ajuda en el rastreig d'infeccions de la Covid-19: Què és, com funciona i com instal·lar-la.


Radar Covid és la nova eina de rastreig dels contactes de casos de la Covid-19, i important per a mantenir sota control el coronavirus abans no hi haja un vaccí. L'inici de l'ús al País Valencià és imminent.

L’aplicació Radar Covid és disponible per a tots els telèfons mòbils, però només funcionarà plenament on haja estat activada per l’administració sanitària. No obstant, és útil instal·lar-la abans perquè serveix per a enregistrar durant catorze dies els contactes i si quan s’activa una d’aquestes persones és positiva, es podrà avisar els contactes dels dies anteriors, inclús quan no era totalment operativa.

Què és?

Radar Covid és una aplicació mòbil de rastreig de contactes, dissenyada i dirigida per la Secretaria d’Estat de Digitalització del govern espanyol. Serveix per a mantenir, amb el telèfon mòbil, un registre automàtic i anònim de les persones amb qui hem tingut contacte estret –més de quinze minuts a menys de dos metres– durant els darrers catorze dies. Si algú surt positiu en Covid-19, el sistema avisa tots els contactes que poden haver-se infectat, sense dir-los qui és que s’ha contagiat. Tots aquests contactes s’han de fer una prova.

 

Com funciona?

El rastreig de contactes usa el Bluetooth. Radar Covid genera claus personals aleatòries que es transmeten als telèfons pròxims que tinguen instal·lada i activa l’aplicació. Es produeix un registre automàtic dels considerats contacte estret. Aquests codis s’emmagatzemen als telèfons mòbils durant catorze dies i, en acabat, s’esborren. Val a dir que no contenen cap informació personal.

Si no hem estat exposats a cap infectat de Covid-19, la pàgina principal serà de color verd. En aquesta pàgina principal podem activar i desactivar el Radar Covid. D’entrada, el trobarem activat, i si el desactivem deixarà de comunicar-se amb altres telèfons.

Si algú resulta positiu haurà de pitjar "Comunica el meu positiu per Covid-19", el sistema no ho fa automàticament. Per evitar comunicacions falses, s’ha d’introduir un codi que l’administració envia als telèfons en cas d’un diagnòstic positiu. Als territoris on l’aplicació no és activa es pot instal·lar, però no és operatiu perquè no es faciliten els codis.

Quan s'ha introduït el codi, els contactes registrats els darrers catorze dies rebran una notificació mòbil amb informació que poden haver estat infectats i com han d’actuar.

L'aplicació necessita tenir actiu el Bluetooth i la situació del telèfon, necessària per a les notificacions d’exposició. Si es desactiva, demanarà que es torne a activar. Cal desactivar l’estalvi de bateria que impedeix les aplicacions en segon pla, perquè així treballa el Radar Covid, en segon pla. 

 

És respectuosa amb la privadesa

Els desenvolupadors han fet una aplicació totalment anònima: no demana ni el nom, ni el telèfon, ni el correu electrònic ni el document d’identitat ni el número de la targeta sanitària. Tot allò que es comparteix són els codis aleatoris, que no permeten d’identificar ni el telèfon mòbil ni l’usuari.

 

Com instal·lar-la

Radar Covid és disponible per a la majoria de telèfons Android i iOs. Es pot trobar a Google Play i l’App Store. Una vegada descarregada i instal·lada, la primera vegada que l’obriu se us mostrarà en castellà; per configurar-la en idioma diferent heu d’anar al menú desplegable. Quan hàgeu seleccionat l’idioma, us explicarà com es tracten les dades i us demanarà d’acceptar la política de privadesa i les condicions d’ús.

Tot seguit, Radar Covid us explicarà com funciona i demanarà permís per a poder executar l’aplicació en segon pla, accedir al Bluetooth i activar les notificacions d’exposició a la covid-19.