L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dimecres, 30 de setembre del 2020

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: El 21% d'IVA a la pirotècnia , tot i ser part de les falles "Patrimoni Immaterial de la Humanitat"

 Igual d’ací uns mesos, potser perquè les protestes siguen més fortes, o quan el sector siga una completa ruïna i siga massa tard... alguns polítics rectifiquen i decideixen que cal ajudar el sector dels espectacles pirotècnics. Aleshores es baixarà l’IVA del 21 al 10%, com tenen el cinema, el teatre, la música o la dansa, cosa que ahir no feren en el Congrés quan s'oposaren a una proposta de Compromís.

Alguns partits (PSOE-Ciudadanos-Vox) ahir no van voler, es van oposar a la proposta de Compromís i amb la seua majoria n'impediren l'aprovació. No van fer cap gest per reconéixer ni valorar que, com a part  integrant de la tradició, van ser un factor important per a impulsar i aconseguir que les falles valencianes s'inclogueren en el 2016 dins del Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

 

El diputat de Compromís, Joan Baldoví, encara seguirà preguntant-se com és possible que en el  Congrés dels Diputats  se sumen els vots de PSOE, Podemos i Vox, tot per rebutjar la seua proposta, totalment beneficiosa per a un sector productiu majorment valencià.

Igual que Joan Baldoví, seran molts els valencians que es queden amb la boca oberta, esbalaïts, en saber que els vots del PSOE i Podemos, amb Vox, impedeixen l'aplicació d'un IVA reduït a la pirotècnia, com demanava Compromís. I no s’explicaran com es pot perjudicar un sector que ha vist com enguany només ha ingressat el 5% del que es factura en un any normal. 


 

I gràcies a la unió de vots  PSOE-Podemos-Vox la pirotècnia, majorment un sector productiu valencià, seguirà amb el 21% d'IVA, amb la càrrega i esforç econòmic que suposa als milers i milers de comissions falleres, als milers i milers de valencianes i valencians, fallers i falleres, que amb les seues quotes i sacrificis fan possible que la pirotècnia siga present en les festes falleres, però també en els festejos de qualsevol poble valencià.

La proposta de Compromís, mira per on,  havia rebut el suport dels grups parlamentaris de PP i Ciutadans, però va ser rebutjada per l'esmentada suma de PSOE, Podemos i Vox. La proposta no tènia cap càrrega ideològica, ni política, simplement el diputat Joan Baldoví Baldoví plantejava que la pirotècnia tributés com la resta de les indústries culturals, a les quals si que se'ls ha rebaixat l'IVA del 21 al 10%, cas del cinema, la música, la dansa o el teatre.

 

Baldoví  ha vaticinat que “de no reduir-se la càrrega fiscal del sector pirotècnic valencià, quan es vulga ajudar-lo,  potser és massa tard. Necessitem que s'ajude a la contractació d'espectacles pirotècnics i que es reconega el seu valor artístic”. Però Madrid és Madrid, Madrid és Espanya i els valencians i valencianes, som ciutadans de segona, excepte per a pagar. En tot el demés, si fórem al segle XIX, diríem una colònia.