L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dissabte, 5 de setembre del 2020

L'oratge que es preveu la setmana vinent: ens afectarà una gota freda?


És parla d'una possible previsió de gota freda  la setmana vinent. Sembla ser que en aquest cap de setmana es formarà un enorme pont anticiclònic entre Terranova i l'est d'Europa. La configuració de les altes pressions, esteses d'oest a est, enviarà vents de llevant de molt llarg recorregut incidint sobre la façana mediterrània.

La cosa es pot complicar si, com sembla ser, un tàlveg s'esqueixarà sobre la conca del Mediterrani Occidental i, la configuració de les altes pressions pot afavorir un moviment d'est a oest que acabaria en la Península i Balears. La previsió última ens parla d'aqueixa possible circumstància i quan un tàlveg s'esqueixe de la massa, passa a ser una gota freda o DANA, una depressió en altura.

Les últimes hores els models parlen d'una situació en altura (gota freda) per a començaments de la setmana vinent sobre la vertical de l'arxipèlag balear, afectant les illes, Catalunya i la mar, on les precipitacions podrien ser molt intenses.

 

La nostra zona, ara com ara, queda al marge d'aquesta situació d'acusada inestabilitat, i tindrem una simple situació de ruixats dispersos i irregulars en gran part del nostre territori.  De tota manera, hi ha molta incertesa sobre la trajectòria de la DANA i serà entre avui  i  demà  diumenge quan serà més clara la previsió.  

Si la massa d'aire acaba despenjant-se només 100 km més a l'oest, canviaria la previsió. Cal no oblidar que el sector més inestable d'una gota freda és el que queda en la seua vora nord-oriental.

No podem oblidar que estem en una època on tenen lloc els primers despenges d'aire fred (recordem el que va ocórrer al setembre del 2011 a Tavernes, o en el  2019 o amb Gloria al gener). No totes les gotes fredes són com aquestes, la  majoria passen amb més pena que glòria. És un element atmosfèric característic de la nostra zona, com l'anticicló de les Açores o una borrasca atlàntica.