L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dimecres, 6 de juliol del 2022

PLE JULIOL 2022: La platja actual desapareixerà pel canvi climàtic, o si voleu ¿quan deixarà el PP de tergiversar la realitat?

Transgressió marina i zona afectada  per la mar a la Safor-Valldigna en 2100
 

El regidor d’Urbanisme i Planificació del Territori, Josep Llàcer de Compromís, li va demanar al PP que “no tergiverse i no diga que Compromís vol carregar-se la primera línia de platja, perquè no és això". Una resposta contundent dins d'un petit refrec sobre la situació de la primera línia de la platja de Tavernes que sorgia d’una pregunta del PP arran de la visita fa uns dies a la platja de la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, de Compromís.

El PP afirmava que la consellera va comentar que a l’any 2100  la primera línia de la platja ha de desaparèixer i tornar al seu estat natural, i ho aprofitava per preguntar: ¿Què significa això? Vol dir que el seu partit (referint-se a Compromís) deixarà perdre la primera línia de platja?

 

La resposta la va donar el regidor d’Urbanisme i Planificació del Territori, Josep Llàcer de Compromís, que va demanar al PP que deixe de tergiversar els fets per afegir que "el que fa la Consellera és ajudar-nos en les nostres reivindicacions davant Costes i el Ministeri.”

 

Josep Llàcer li aclaria al PP que eixos comentaris realment eren una explicació de l'estudi de la Conselleria sobre la pujada del Mediterrani com a conseqüència del calfament global de la Terra i que suposaria la desaparició davall de la mar de grans trams del litoral valencià. Aquests estudis permeten dibuixar un mapa de costa inundada per al 2100 que publiquem i que es poden consultar en el visor cartogràfic de la Generalitat.

 

Vídeo de la intervenció i explicació detallada del regidor Josep Llàcer

 

 


 

 

 

Un panorama desolador per a la costa valenciana en el 2100

 

Els estudis de la Conselleria preveu a finals del present segle, en el 2100, un panorama bastant desolador per a la platja i part est del terme de Tavernes degut sobre tot al canvi climàtic. La zona  d’Els Marenys, la Marina, la Partida.... o siga la part est del terme que ja va patir la inundació en el desbordament del Xúquer en 1982 quedaria inundada i dins de la mar, pràcticament fins a la carretera Nacional de Borderia. Vore mapa superior.

 

Cal dir que no només seria el terme de Tavernes sinó tota la costa de la Safor-Valldigna, i si afinem més, tot el golf de València perdrà les actuals platges, amb desaparició de l'Albufera. Sí, Gandia i el seu port també, tot i que en el ple el PP no sabem en base de què afirmava que no, que no s’inundaria perquè cada dia té més arena.

 

 

Zona inundada per la mar en 2100 segons els estudis

 

   

Però no és només la Conselleria qui ha alertat sobre les conseqüències del canvi climàtic, que cada dia més evident amb més calor, la desaparició de les grans glaceres i la pèrdua del gel en els casquets polars. Nosaltres mateix, ací hem publicat en repetides ocasions un apartat de l’informe del Centro de Estudios y Experimentación de Obras Públicas (Cedex), que té bastants anys, de quan el canvi climàtic i el calfament terrestres no era tan gran, i ja avisava de la pujada de nivell i la regressió que anaven a patir les platges de la Safor-Valldigna.

 

I les dades preocupants de l'estudi del CEDEX referides a l'any 2050 -  i tornem a repetir ja té anys quan la situació de perill pel calfament no era encara tan greu com ara -  avisaven que la costa saforenca-valldignenca retrocedirà 25 metres a Guardamar de la Safor; 20 metres a Bellreguard, 19 a Miramar, 15 a Piles, Oliva i Xeraco i fins a 14 metres a Tavernes i Gandia.

 

Elaboració pròpia