L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

diumenge, 17 de juliol del 2022

Inici de la campanya anual d'excavació i investigació del jaciment de la cova del Bolomor

 

El passat dilluns, dia 18, començava una nova campanya ordinària de les excavacions de Bolomor dirigides per Josep Fernàndez. Unes 12 persones procedents de diferents universitats de l'Estat espanyol, sota la seua direcció, treballaran al llarg d'un mes en el jaciment.

Dins de la programació dels treballs d'enguany hi ha continuar excavant en la zona nord, a l'entrada del jaciment, en el nivell XV, una zona ja començada l'any passat, i que s'ubica en la superfície del tàlveg que forma el mant estalagmític de la cova, reomplert durant milers i milers d’anys, i amb capes distintes segons la climatologia de cada època (foto superior).  

 

En la campanya del 2021 s'efectuaren sondejos per esbrinar la qualitat del nivell

El mant estalagmític es pot distingir perfectament en la zona d’entrada a la cova i és allí  on els pedrapiquers a principis del segle XX treballaren de valent per traure blocs amb els quals farien les taules de “marbre” d’alguns casinos de la Vall, segons diuen els vells

Uns treball que causaren destrosses en alguns estrats del jaciment, però que Fernández considera que la superfície que queda sense “contaminar” permetrà completar la informació que any rere any s'obtenen sobre les condicions ambientals dels períodes vitals a Bolomor, s'ampliaran les dades sobre la flora i la fauna i s'aprofundirà en aspectes fonamentals dels grups d'homínids, no majors de 35 persones, que al llarg del temps han habitat la cova

Segona fase d'excavació prevista enguany

La segona fase de les excavacions d'enguany contempla tasques que se centraran en els nivells més superiors, del IV al V, que són també els més moderns amb datacions que arriben fins els 150.000 anys.

Com ens remarcava Josep Fernàndez en aquesta zona es va descobrir un gran forat, de vora 2 metres de fondària, que afecta la columna estratigràfica. La causa és que en temps antics, fa sobre els 125.000 anys, va haver un gran temporal, amb tan gran quantitat de pluja, que les filtracions en la cova per un badall formaren com un petit riu, amb una cascada que es precipitava des de dalt, i va causar aquest gran forat i una inundació general en la cova.

 

Sobre la paret frontal, s'aprecien els milers d'ossets (punts blancs) projectats pel xoc de l'aigua contra els estrats

Una cascada que va remoure per complet les restes òssies, moltes de les quals asclades en petits fragments, es poden observar en la paret del voltant del que seria el punt de xoc de l’aigua en el terra del jaciment. "Caldrà netejar i aclarir aquest fenomen. Tenim una sedimentació en forma de llengua de fang, i en un costat l'acumulació dels ossos menuts, els que l'aigua va arrossegar, mentre els més grans estan dipositats al fons" indicava Fernández. 

La cascada i el corrent d’aigua va propiciar l'aparició d'un fenomen habitual en zones de roca calcària, com es l'Ombria. L'aigua dissol la roca i diposita el carbonat de calci al llarg de milers d’anys, en un procés semblant al de estalactites i estalagmites, però en horitzontal, una espècie de travertí.

Josep Fernàndez assenyala que episodis climàtics com aquests,  fins i tot més forts que els que patim actualment amb les DANAs més fortes, s’han donat als llargs del temps i es donen  per l’especial ubicació de les muntanyes del “massís del Monduver”, i a un fet determinant: el domini dels vents del nord/nord-est  que arrosseguen des de la mar grans masses de núvols saturats d’humitat i els fan xocar contra les muntanyes 

 

Llars de foc localitzats en el nivell IV, en altre punt del jaciment

Aquests nivells, del V fins al nivell I, són els de major ocupació temporal de la cova, convertida en lloc de major activitat amb el processament d’animals i la confecció d’instruments de pedra per usar en el processament. Segurament ací tindrien lloc els processos de primeres socialitzacions al voltant de focs de llars localitzades en el nivell IV, tot i en un altre punt de la cova.

Cal dir també que en aquesta zona del jaciment hi ha localitzada una estalagmita cilíndrica vertical, que pot tindre 2 o 3 metres d'alçada, que quedarà al descobert tal com avancen els treballs. 

Els treballs d'excavació i investigacions anuals en el jaciment s'efectuen amb el patrocini del Servei de Recerca Prehistòrica (SIP) de la Diputació de València, amb el permís de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana.

 

Elaboració pròpia