L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dijous, 14 de juliol del 2022

REPORTATGE: Un viatge amb una maleta plena d'il·lusió musical: La Banda Simfònica se'n va a Kerkrade (Països Baixos)

 

Tavernes... sempre en positiu 

 El diumenge 17 de juliol de 2022 serà un dia notable en els annals de la història de Tavernes: la banda simfònica de la Societat Instructiva Unió Musical participarà en el World Music Contest de Kerkrade (Països Baixos), considerat per molts com el concurs de música de vent més important del món, junt amb el de la ciutat de València. 

El World Music Contest de Kerkrade és un festival que se celebra cada quatre anys (el valencià es realitza cada juliol) i té una magnitud tan important que és capaç d’atraure en cada cita a uns 20.000 músics pertanyents a unes 200 bandes de tot arreu del món i aproximadament uns 350.000 visitants.

Organitzat en diverses categories o seccions, la seua participació o no en depén de la selecció que fan els organitzadors en funció del currículum i obres presentades per cada banda candidata.

Això fa que el nivell interpretatiu de les agrupacions que hi participen siga tan gran que molts experts hagen qualificat aquest certamen com unes vertaderes “olimpíades de la música”. Així, en paraules del director de la banda de Tavernes, Carlos Sancho, “el mer fet de participar ja és un premi per a la banda que puja a l’escenari”.

 

Imatge d’arxiu del WMC de Kerkrade

L’edició d’enguany, la del 2022, està envoltada d’una circumstància especial i és que havia d’haver-se celebrat l’estiu passat, el 2021, coincidint amb el 70é aniversari del festival. No obstant, la pandèmia del coronavirus va obligar a l’organització a posposar un any la seua realització. El certamen està celebrant-se en aquesta localitat del sud dels Països Baixos des del passat 7 de juliol i ho farà fins el 31 d’aquest mes.

  Enquadrada en la secció primera, la banda simfònica de la Societat Instructiva Unió Musical de Tavernes de la Valldigna competirà amb altres 13 bandes. Es tracta d’una categoria d’altíssim nivell, amb bandes d’enorme prestigi com la Landesblaserphilarmoie o la Concordia Obbitcht. També en aquesta secció hi ha l’Agrupació Musical “Los Silos” de Burjassot.

  El calendari d’actuacions previst per a aquesta secció primera comporta tot un cap de setmana ple de música en el qual es preveu que 6 bandes actuen el dissabte 16 i altres 7 l’endemà.

 L’actuació de la banda simfònica de la SIUM està prevista per al diumenge 17 de juliol a les 18:20 hores, moment en què s’interpretaran les dues peces presentades. Com a obra obligada es tocarà Nitescence crépusculaire, d’Alexandre Kosmicki, mentre que la peça escollida com a lliure pel mestre, Carlos Sancho, és Conflicts and confluences, de Henk Badings.

 


 

“Concert” per al públic valler.

 L'actuació de la nostra banda simfònica serà a 1.780 quilòmetres, que eixa és la distancia que separa  Kerkrade (Països Baixos) de Tavernes.  No obstant, ni la Societat ni l’Ajuntament han volgut oblidar-se dels nostres músics. 

Per això, la regidoria de cultura obrirà les portes de la Casa de la Cultura el diumenge 17 de juliol perquè siga possible escoltar, i vore, als nostres músics i la nostra banda, actuar en directe. Una enorme pantalla farà possible la retransmissió en streaming de les dues obres que la banda simfònica porta a concurs. 

 

 “A il·lusió, ningú ens guanyarà”

   La banda de Tavernes no és inexperta en certàmens, però en aquesta ocasió la situació és diferent: per a molts dels músics que viatjaran als Països Baixos serà la primera vegada que acudeixen a un festival d’aquesta envergadura. Però no per això participaran amb pors ni sentiments d’inferioritat, sinó ben al contrari. La il·lusió que es respira des de fa setmanes en cada assaig o en cada comentari entre músics ja ha donat el primer premi: el d’un treball ben fet que ompli de goig el cor de cada membre de la Societat Musical.

La plantilla de la nostra banda barreja la joventut amb la veterania. La banda de Tavernes, com bé ha comentat el seu director Carlos Sancho en nombroses ocasions al llarg dels últims mesos, a hores d’ara ja s’ha acomplit el principal objectiu del certamen de Kerkrade (fins i tot abans de participar-ne): “fer banda”, un sentiment de germanor entre joves i vells que fan de la Societat Musical una família encara més del que ja és.

   I com tota agrupació o equip, una icona es farà visible pels carrers de Kerkrade en els pròxims dies... i per cada racó de Tavernes en els propers dies: la samarreta que s’ha confeccionat per a l’ocasió.

Logotip de la samarreta confeccionada per a l’ocasió.

 

Una maleta plena... d'il·lusió i de bona música.

El passat dimecres 14 de juliol, en acabar l’assaig començava a emplenar-se un furgó amb el material i instrumental que la banda necessitarà a Kerkrade. Va eixir de Tavernes la matinada del dijous en direcció als Països Baixos. La resta, músics i acompanyats viatjaran des de Manises fins l’aeroport d’Eidhoven el divendres 15 en dos avions carregats d’il·lusió i ganes de demostrar al públic neerlandès el treball fet durant mesos.

Un total de 110 músics i aproximadament uns 30 acompanyants es traslladaran a Kerkrade, xifres que parlen, totes soles, de la dificultat logística que té aquest certamen per a la Societat.

 

Anècdotes instrumentals.

 La banda de Tavernes pot estar ben orgullosa del nombre de músics que la composen i per la diversificació instrumental de què disposa, comptant amb totes les cordes necessàries per ser definida com a banda simfònica, una gran banda simfònica.

 No obstant, en ocasions especials, com és la participació en un certamen, cal una complementació amb instruments no habituals. Per al WMC de Kerkrade un instrument en destaca: el contrafagot, amb el qual s’arriba a una octava més greu del que està escrit en la partitura a la vegada que aconsegueix un so amb una qualitat tímbrica fosca i ronca necessària per a crear ambients i sensacions únics.

 

Imatge de contrafagot (esquerra) i fagot (dreta).

 Però aquest fet no és ni estrany ni exclusiu de Tavernes ni de Kerkrade. De fet, en nombroses participacions en el Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València ha estat necessari recórrer a aquests instruments, digue’m-ne, poc corrents. Així, si revisem imatges o vídeos de les últimes participacions valleres en la capital valenciana en destaquen altres instruments com el clarinet contrabaix, l’arpa, la flauta alta o, fins i tot, l’ús de calderos (sí, calderos per a fer paelles) per tal de buscar els timbres necessaris.

 


 

Nous projectes de la banda.

  El món musical de Tavernes no s’atura aquest proper diumenge 17 de juliol de 2022. Tot al contrari, nous projectes estan ja en marxa per part la banda de cara als pròxims mesos. Projectes que pretenen continuar fent banda entre els músics que han participat en el certamen de Kerkrade a la vegada que fomentar el retorn de molts d’aquells músics que van deixar d’assajar arrel del fort confinament que vam viure en el 2020.

   Projectes pensats per als músics però també pensats per als socis, familiars i simpatitzants de la música i la cultura. Projectes que s’aniran donant a conéixer al llarg dels pròxims mesos i que, de ben segur, no deixaran de sorprendre.

 

Desitgem a la SIUM i a la nostra Banda Simfònica molta sort. Segur que donareu un concert extraordinari i deixareu molt alt el nom de Tavernes.