L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

divendres, 8 de juliol del 2022

Més de 30 anys sense cap ajuda de l'Estat per al jaciment de Bolomor. Demanar, es demanen però... que lluny està Madrid!!!

 

El ministre Miquel Iceta fa uns dies se’n va reixir com va poder de la pregunta que li feia el senador de Compromís, Carlet Mulet. El senador li va retraure el nul suport de l’estat al jaciment de Bolomor, d’importància a nivell europeu (per no dir mundial) pel que aporta a l’estudi del foc i al procés de socialització de l’home, a banda d’altres valors científics com a primer jaciment on es testimonia l’home de Neandertal en terres valencianes.

Fins ara tenim un saldo negatiu d’ajuda institucional de l’Estat espanyol: 0 (zero euros) després de més de 30 anys d’investigació científica. ¿Potser això siga perquè el jaciment no està a qualsevol comarca castellana, sinó a la Valldigna? Ací ho deixem.

 

 

Algunes de les llars de foc de Bolomor

 

 

 

L’Estat ha tingut moltes ocasions per establir una ajuda: fa anys que el govern municipal de Compromís de Tavernes presenta esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat a través dels seus representants al Congrés i Senat i demana la inversió de 600.000 euros per al Centre d’Interpretació. 

Resultat: el govern del PP de M. Rajoy sempre votava en contra, i pensàvem que amb el govern de P. Sánchez (PSOE) alguna cosa canviaria. Res de res. La mateixa esmena presentada als pressupostos del govern actual (PSOE-UP) ha estat també votada en contra.

 

Per cert, la pregunta del senador Mulet al ministre Iceta no era altra cosa que l’esmena als pressupostos però reconvertida en pregunta en el Senat. El resultat: el mateix. Igual caldrà arrancar el barranc de Bolomor, transportar-lo a qualsevol lloc de l’Espanya central perquè se n’adonen a Madrid de la importància del jaciment.

Senador Carles Mulet

 

El ministre Iceta, després dels arguments aclaparadors del senador Mulet, se n’eixia amb excuses d’eixes que en diuen de mal pagador: no és un jaciment de propietat de l’estat (tot i que ell sap que si ho és de la Generalitat i Diputació) i al final, quan no sabia per on tirar va dir la solució diguem-ne “políticament correcta", les de quedar bé:  potser sí, potser es pot contemplar una possible inversió en el Centre d’Interpretació si l’Ajuntament, la Generalitat i la Diputació anaven agafats de la mà a suplicar, a plorar  una ajuda per jaciment.   


En porques paraules: el Ministeri de Cultura en lloc de llum donava fum i posava més impediments (burocràtics) en lloc d’aplanar el camí: que tres institucions, totes de la mà, presenten una sol·licitud conjunta. Pot ser missió impossible, perquè els terminis són els terminis i igual l’Ajuntament, amb els seus propis diners, ja haurà acabat el Centre d’Interpretació quan eixe procés burocràtic arribe a la fi.

 

Ministre Miquel Iceta

 

 

El bo de tot és que hi ha gent que s’ha cregut les paraules del ministre socialista Iceta i se les creu a un any de les eleccions i amb la que està caient a nivell d’intencions de vot als partits del govern actual de Madrid, cosa que dita de pas ens preocupa i molt.

 

Decepció per la resposta d’un govern qualificat de progressista i d’estima a la cultura. Governe qui governe a Madrid res no canvia a Tavernes: ni ajuda a Bolomor, ni projecte per a les platges, ni la connexió amb l’AP7, ni el projecte del Vaca al pas per Tavernes (en estudi de fa 5/6 anys), ni la permeabilització del Vaca-autopista, etc...    

 

Elaboració pròpia