L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

divendres, 22 de juliol del 2022

ORATGE: Déspres de més d'una setmana, l'onada de calor no acaba, i les temperatures tornen a pujar diumenge i dilluns

 

Torna la calor avui (és un dir perquè fa ja més d’una setmana que no ens ha abandonat) i continuen les nits amb molta calor, sufocats. Avui tornen a pujar els termòmetres I els avisos d’AEMET preveuen màximes superiors als 38°C a les comarques de la Pla d’Utiel, Vall de Cofrents, Costera, Vall d’Albaida, la Canal de Navarrés... o siga l’interior del País Valencià, on es pot presentar alguna tempesta. A la imatge de dalt hi ha el mapa de calor d'avui divendres.

Però l’atenció cal fixar-la el diumenge  i dilluns, amb afecció més forta al centre i sud peninsular, que semblarà un forn amb el termòmetre dins a 45ºC,  però no ens lliurem al territori valencians i podem tindre temperatures entre 40 i 42 graus, per iniciar a abaixar dimarts però encara altes, sobre els 35ºC, per tornar a abaixar dimecres i possible tornada a pujar el divendres de la setmana que ve. 

 
 

 

Aquests dies pròxim les nits continuaran essent dures, sobretot a la costa, on no baixaran dels 24-25 °C. O siga continuarem amb les nits d’insomni i de no saber, com se sol dir, on posar-nos per dormir i passar la nit.  I paral·lelament el risc d’incendi al màxim, en un 90% del territori peninsular.

Estem passant una onada de calor com mai no s’havia passat, en total pot durat sobre els 15 dies de temperatures extremes, amb rècords que es trenquen per un altre superior l’endemà. I que suposem deixaran ja clar als negacionistes que la Terra ha entrat en un procés d’escalfament que no el para ningú. 

 


 

I atenció a la Mediterrània, que amb tota aquesta calor està com vulgarment es diu feta una sopa. A la nostra zona ja s’han mesurat els 28º C.  Són temperatura que, abans quan s’assolien, eren a finals d’agost i principi de setembre després dels mesos d’insolació de tot l’estiu. Ara ja ho veieu, pràcticament a meitat del juliol. O siga 3/4 graus més del normal.

I això pot tindre conseqüències, i com sempre que trenquem la normalitat, gens bones per a nosaltres, els homes. Més alta temperatura de la mar implica més evaporació, i si hi apareix l’altre ingredient que cal, un refredament pel despenjament d’una massa d’aire fred, o siga una DANA es donen pluges més intenses i persistents.

I també molt preocupant el procés de tropicalització que viu la mar Mediterrània, i això propicia el que estem vivint els darrers anys: pluges torrencials  a l'hivern o primavera.

Per l'elaboració de l'oratge ens basem en distintes fonts: les informacions d'AEMET, AVAMET, eltiempo.es, meteopoble, meteovigo, Meteociel, Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant, entre d'altres i n'agafem unes o altres segons els casos.