L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:2.490
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:15.198

dijous, 7 de juliol del 2022

Localitats de la Ribera i la Valldigna impulsen un pla contra incendis en la serra de Corbera i de les Agulles (Sangonera-Les Creus-Massalari)

  Tavernes... sempre en positiu.

La regidora de Medi Ambient de Tavernes, Mònica Palomares, ha estat present a Alzira en una nova reunió (fotografia superior) de les localitat que comparteixen les serres de Corbera i de les Agulles amb l'objectiu d'assentar les bases de treball per a previndre incendis en aquestes serralades i protegir la massa forestal. Els reunits, a més de Tavernes, representaven a Alzira, Corbera, Llauri, La Barraca d’Aigües Vives, Favara i Benifairó, tot i que també hi havia una representació de Carcaixent.

Un dels principis afrontats en la reunió és la realitat que el foc no coneix de límits de termes municipal, i hem vist moltes vegades com un foc iniciat a Alzira (p.e.) arriba fins a Tavernes, i a  l'inrevés, d'ací que la prevenció global és una tasca que beneficia a totes les localitats.

Els reunits, tal com es van plantejar en la primera reunió i ja va informar en el seu moment, la regidora Mònica Palomares ens ha confirmat la voluntat de posar en comú i conéixer quins són els mitjans de cada localitat per poder establir un pla de coordinació de la prevenció, així com crear un grup que establesca la comunicació entre municipis alhora de fer un seguiment al minut i puntual si es produeix un incendi.

Aquestes mesures servirien per a controlar i extingir qualsevol foc que es produesca, sempre comptant amb la col·laboració dels mitjans de les localitats a les quals afecten les serralades de Corbera i Agulles, de la qual la Sangonera i les Creus a Tavernes són els últims ramals muntanyencs.

 

Primera reunió a Alzira
 

Zona Especial de Conservació (ZEC)

Les nostres muntanyes  adquireixen més valor després que la Generalitat haja declarat el conjunt Serra de Corbera-Serra de les Agulles com a Zona Especial de Conservació (ZEC). Les poblacions implicades expressaren des del primer moment  la seu intenció d'unir esforços i recursos per fer una gestió responsable, sostenible i efectiva, i coordinar accions per eduir el nombre d'incendis forestals i millorar el nostre patrimoni natural i turístic.

 
Aquesta entitat permetria gestionar els recursos econòmics que es reben de la Generalitat, i plantejar temes bàsics com creació de tallafocs en prevenció d'incendis, la neteja dels camins, conservació i millora de senders i també organitzar activitats educatives i de conscienciació entre la població de la zona implicada. L'objectiu  general es protegir amb eficàcia aquesta ZEC, de gran valor medi ambiental, per la seua riquesa en flora i fauna, i que abraça una superfície superior a les 4.800 hectàrees.
 

 

La serra de Corbera està situada entre la Ribera i la Valldigna, i amb la Serra de les Agulles, de la qual està separada pel pla de la Sangonera, forma una unitat dins del Sistema Ibèric.  En el seu conjunt  són unes serres de les comarques centrals valencianes molt emblemàtiques i molt visitades per excursionistes i amants dels senderisme.

Elaboració en base al publicat en  mitjans de la Ribera, publicacions nostres anteriors i les manifestacions sobre el projecte fetes per la regidora Mònica Palomares