L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimarts, 12 de juliol del 2022

Identifiquen vuit víctimes més de la fossa 112 de Paterna, veïns de diverses localitats, entre elles Tavernes.

 

Vuit noves víctimes, afusellats pel franquisme i enterrats en la fossa comuna 112 del cementeri de Paterna, han pogut ser identificades gràcies a les noves tècniques de seqüenciació massiva que en lloc de procediments clàssics basats en electroforesi capil·lar. 

La Fundació Fisabio i la Universitat de València han treballat en aquesta identificació dins del marc del conveni de totes dues institucions i la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

Temps arrere, i tal com ací vam publicar, les proves d’ADN havien permés identificar un total de 21 persones afusellades i enterrades en la fossa 112, entre ells 7 veïns de Tavernes. Tal com vam publicar en el seu dia, les víctimes de la repressió franquista identificades eren l'alcalde republicà Vicente Gómez Marí, Vicente Carbó Torres, Juan Bautista Solanes González, Eduardo Sancho Sifres, Felipe Sala Escrihuela, José Peiró Calabuig i José Duato Ferrer. (Foto superior, entrega de les restes dels primers identificats als familiars abril 2021)

A la fosa 112  hi havia enterrades un total de 98 represaliats la majoria de la Safor, Valldigna i la Ribera i que foren afusellats entre el 30 de novembre i el 9 de desembre del 1939.


Dues imatges que ja són història: la fossa 112 abans dels treballs d'exhumació i en acabar les treballs, el 21 de novembre del 2018


Les víctimes ara identificades són veïns de Tavernes, Canet d’en Berenguer, l’Alcúdia, Alginet, Sueca i Alberic (no s’ha indicat el nombre per poblacions), i la identificació ha estat possible perquè  les noves tècniques analitzen més marcadors genètics i això dóna més sensibilitat i més precisió que els mètodes clàssics.  

Ara queda l’esperança de que futures tècniques permeten identificar restes on  fins ara no havia estat possible. Cal indicar que amb aquestes 8 noves identificacions s’arriba al 50% de les mostres d’ADN obtingudes dels represaliats . Després de l’exhumació de la fossa 112 i dins del treball d’aconseguir mostres d’ADN de familiars de 51 de les 98 víctimes exhumades, una primera anàlisis va identificar 21 restes.

Els responsables de Fisabio han considerat un èxit els resultats obtinguts, sobre tot per la dificultat que tenien en treballar en material genètic de baixa concentració i alta degradació que solen presentar les restes òssies.

Cal destacar que les víctimes identificades ho han estat gràcies al material genètics de familiars de segon i de tercer grau, o siga a les mostres d’ADN de nets, germans o nebots de les víctimes. La taxa d’èxit en aquesta segona identificació ha sigut del 26,7% i la de la fossa completa, del 56,8%.

Elaboració pròpia basada en les nostres anteriors publicacions i en la dels mitjans de comunicació ahir.