L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

divendres, 15 de juliol del 2022

La península crema amb una onada de calor extrema que s'allarga el cap de setmana i ben entrada la setmana que ve

 

Entrem en un nou cap de setmana amb previsió de temperatures extremes en la península, afavorides també per una gran insolació amb cels completament sense núvols o ben pocs i una entrada de vent del nord d'Àfrica que facilita una borrasca a l'oest peninsular que ajudarà les altes temperatures a continuar la setmana vinent. Per tant temperatures de més de 40ºC en moltes zones i en el SO fins i tot més de 45ºC. I continuació de les denominades nits tropicals i equatorials, o siga sobre els 25ºC. (Imatge superior mapa de calor divendres/dissabte)


Últim avís de risc emés per AEMET
 

 


 Els avisos de perill per onada de calor continuen, i tot i que a la costa el vent de llevant fa que ho portem millor, a l'interior del País Valencià fregaran els 40°C a les comarques de la Costera,la Canal de Navarrés,la Vall d’Albaida o el Comtat.

Totes les previsions parlen de que la calor continuarà la setmana vinent, i això farà que la temperatura de la mar continue en els 27ºC mínims, que ja té ara mateix.

 

Així cremarà la península  fins a la pròxima setmana

 


 Per tant calor i més calor, una calor que és normal a l'estiu però ja no és tan normal que tinga una durada com aquesta ona, que porta tota la setmana i continuarà encara, amb la qual cosa es convertirà en la de més llarga durada coneguda. Coses del canvi climàtic?  Encara hi ha gent que ho dubta, malgrat el que veiem dia darrere dia de desglaços dels pols, de les glaceres de les serralades i una mar que a poc a poc sense parar puja el nivell.

 

Mapa de calor a Europa aquest cap de setmana

 



 

 ALGUNES COSES QUE PODEM FER PER PROTEGIR-NOS EN L'ONADA DE CALOR


A casa, controlar la temperatura:

• Durant les hores de sol, tancar les persianes de les finestres i obrir-les durant la nit.
• Estar en les estances més fresques.
• Utilitzar climatització (ventiladors, aire condicionat, ventalls, etc.). Si no teniu aire condicionat, cal passar-se un mínim de dues hores al dia en llocs climatitzats (biblioteques, cinemes, etc.).
• Usar les dutxes per a refrescar-se.


Al carrer, eviteu el sol directe:

• Portar una gorra o un barret.
• Usar roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i gens ajustada. 

• Caminar per l’ombra, usar para-sol a la platja i descansar a  llocs frescos o espais climatitzats.
• Dur aigua i beure'n sovint. 

• Mulleu-vos la cara i , fins i tot, la roba.
• Vigilar els trajectes amb cotxe les hores de més sol i no hi deixar menuts amb les finestres tancades.

 
Limitar l’activitat física a les hores de més calor:

• No eixiu les hores de migdia i plemigjorn, quan fa més calor
• Reduir les activitats intenses.
 
Beure molt i vigilar el menjar 

• Beure aigua i sucs de fruita quan més millors, sense tindre set.
• No prendre begudes alcohòliques.
• Evitar els menjars molt calents i els que aporten moltes calories.
 
 
 
Elaboració pròpia i distintes fonts com AEMET, AVAMET, eltiempo.es, meteopoble, meteovigo, Meteociel, Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant, entre d'altres