L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.044
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 23.237

dilluns, 18 de juliol del 2022

IMPORTANT: L'Ajuntament de la mà de la Conselleria d'Emergència Climàtica presentaran al·legacions al "Pla Estratègic Nacional per a la Protecció de la Costa"

 

 

L’Ajuntament de Tavernes  i la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, junt amb altres 14 municipis valencians afectats per la transgressió-regressió de la costa, han acordat traslladar al llarg de la setmana diferents propostes i peticions d'actuacions d’urgència al Ministeri de Transició Ecològica per a protegir les platges valencianes de la forta erosió de la mar. 



El Ministeri de Transició Ecològica amb la finalitat d'elaborar el pla general front als efectes del canvi climàtic, ha elaborat el "Pla Estratègic Nacional per a la Protecció de la Costa" on es contemplen actuacions per a pal·liar els riscos i quines mesures cal afrontar  frent al canvi de la mar producte de l'augment global de la temperatura.

Aquest matí han celebrat una reunió per videoconferència alcaldes i alcaldesses dels municipis més afectats pels problemes esmentats, entre els quals hi havia l'alcalde de Tavernes Sergi Gonzàlez i com a representants de la Conselleria la secretària autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, la directora general del Canvi Climàtic, Celsa Monrós.

 

Cal indicar que el Ministeri ha obert un període d'al·legacions i d'alternatives a aquest pla i la Conselleria les presentarà abans del divendres al Pla Estratègic Nacional per a la Protecció de la Costa davant els efectes del canvi climàtic. La videoconferència ha servit per informar i per a arreplegar les reivindicacions dels municipis valencians més afectats, cosa que es traslladarà al Ministeri junt amb  la necessitat d’executar actuacions urgents en els punts més dramàtics, com són les platges de Tavernes. 

 

 

L’alcalde de Tavernes, Sergi González, ha  destacat que “de nou, i de la mà de Conselleria, traslladarem al Ministeri la urgència d’actuar en les platges de Tavernes i plantejarem l’estudi del projecte pilot d’esculls marins elaborat per la Universitat Politècnica de València com una solució a l’erosió del litoral valencià”.

"Sempre hem defensat la necessitat d’unir esforços i reivindicacions amb altres institucions per tal que les nostres demandes tinguen més força i això ens ajude a accelerar l’arribada de solucions definitives al greu problema de regressió de la costa vallera”, ha remarca l’alcalde Sergi González.

Moltes platges valencianes estan en greu perill de desaparéixer al final del segle


Els últims estudis no preveuen un panorama idílic per a les platges valencianes, sinó més bé el contrari: un 65% presenten diversos problemes, que es fan més grossos amb cada temporal.

Així  l'estudi de l'Institut d'Hidràulica Ambiental de la Universitat de Cantàbria, el EUCC Coastal & Marine i la Universitat de Las Palmas de Gran Canària, en un estudi fan constar que moltes platges valencianes presenten problemes molt acusats, entre les quals ni que dir estan les de Tavernes, i si ens fixem en les dades que aporten a nivell espanyol s'afirma que, de 783 de façana marítima, ja hi ha  281 quilòmetres ja irrecuperables.

Totes aquestes dades han servit per impulsar el denominat  Pla Estratègic Nacional per a la Protecció de la Costa, on s'indica entre centenars de dades, estudis i fitxes tècniques, que els arenals centrals de la costa de València i Castelló són més vulnerables que els de la costa d'Alacant, així com que les platges obertes d'arena fina, com les de Tavernes, patiran transgressions marines que en alguns casos, i cap a l'any 2100, faran canviar la línia de costa  100 metres cap endins de la terra.

 

 

 

Aquest estudi i pla del Ministeri confirma el que vam publicar ací fa uns dies, quan informarem de l'estudi que la Conselleria de Mireia Mollà va elaborar fa un any de la mà de Tragsatec amb una completa radiografia de la perillositat, exposició i vulnerabilitat de la costa valenciana pel calfament global. I es confirmava que el nivell mitjà de la mar a València ha augmentat 6’1 centímetres en 59 anys (des de 1950 fins a 2008). I va creixent. 
 
Elaboració pròpia i amb la informació de la nota del Gabinet de Premsa i Comunicació