L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

diumenge, 7 de maig del 2023

La ministra Ribera (del MITECO) està ben contenta amb les esculleres d'Almenara, però el seu ministeri no les vol a Tavernes

 
Exigim per a les platges de Tavernes
la mateixa actuació que en altres platges
 

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha visitat la platja d’Almenara, on el seu ministeri, el MITECO, executa un programa d’esculleres,cosa que va destacar en les seues xarxes socials. Les esculleres, diu, “són la primera intervenció de l’estratègia de protecció del litoral de Castelló davant del canvi climàtic. M’ha encantat poder visitar la regeneració de la platja i conéixer de prop el resultat juntament amb l’alcaldessa”, concloïa.

 

 

Manifestacions contràries a allò que el MITECO, va dir a l’alcalde Sergi González i al regidor Josep Llàcer en la reunió a Madrid quan li presentaren el projecte d’esculleres dissenyat per la Universitat Politècnica de València (UPV).

El MITECO sí que vol esculleres a Almenara, com també les vol a Dénia, com hem publicat, però no les vol a Tavernes. Ni les vol el MITECO ni les vol el PSOE local, que les posa en dubte a l’article d’opinió publicat al diari per un candidat, alguns paràgrafs del qual reproduïm:

“El primer aspecte a tenir en compte és el cost de construcció d’un escull. La platja de Goleta té aproximadament 750 metres, on es vol fer l’escull, a una distància d’uns 200 metres de la costa té aproximadament 11 metres de profunditat. Si pensem amb un escull d’uns 8 metres d’altura per 8 metres d’amplada (base quadrada per fer-ho més senzill) , el volum total a omplir seria de 48.000 metres cúbics. Això representa un cost aproximatiu de 14,4 milions d’euros, si utilitzem formigó a un preu de 300 euros el m3. És important preguntar-nos si aquesta inversió paga la pena i si hi ha altres alternatives més sostenibles i menys costoses per a preservar la platja.

 

 

 També és important tenir en compte si aquesta mesura serà efectiva per a previndre la pèrdua d’arena o únicament per a disminuir la força de les ones. Si bé un escull pot protegir una petita secció de la platja, no soluciona el problema a llarg termini. És necessari analitzar les causes de la pèrdua de sorra i considerar altres solucions, com ara la regeneració de platges per aportació estratègica i autogeneració, que són més efectives, sostenibles i menys perjudicials per a l’ecosistema.

Finalment, hem de preguntar-nos si aquesta proposta és realista i sostenible a llarg tret. Si construïm un escull a la platja de Goleta, quantes altres platges també requeriran aquesta mesura en el futur? S’hauria de tenir en compte la disponibilitat de fons i recursos per abordar aquestes necessitats. Tot açò s’ha contemplat al projecte? S’ha parlat del finançament, el temps d’execució o simplement s’ha anat a demanar un impossible?”.

 

Construcció d'espigons amb martell per retindre l'arena

 

Opinions que xoquen amb la realitat de les execucions a Almenara i Dénia. Només direm: a) o siga el MITECO pot fer inversions milionaris a Dénia i Almenara, allí val la pena fer-les i pagar-les, però no pas pagar-les a Tavernes ¿som ciutadans de segona?; b) els esculls solucionen el problema a Dénia i Almenara però a Tavernes es diu que “no soluciona el problema a llarg termini” . Ja explicaran això com es menja.  c) l’actuació que es du a cap a Almenara i Dénia no es mereix posar en dubte, tampoc si la proposta és “realista i sostenible a llarg tret (sic)" però el dubte només apareix quan es s'actua igual a Tavernes. 

En resum, s'ha rebutjat i tirar per terra el projecte de dos doctors de la UPV, especialistes en el tema de mars i costes, només per defensar el partit de Madrid. Primer està el partit, i després els interessos de Tavernes. Talment com feia el PP fins al 2018, no s'enfrontaven a Rajoy ni demanaven cap solució mentre ací teníem reposicions i més reposicions d'arena. Tavernes sempre per davall dels interessos dels "jefes" de Madrid.

No, a Tavernes no demanem cap impossible. Simplement li demanem al MITECO del govern del PSOE que execute a Tavernes el mateix que executa a Almenara i Dénia.