L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dijous, 11 de maig del 2023

II PART: Cal una Mancomunitat de serveis

 

Els estatus de la Mancomunitat ho diuen clar: "Associació voluntària de municipis per a l’organització i prestació en forma mancomunada de les obres, servicis o activitats de la seua competència, que s’arrepleguen en els presents estatuts. Els municipis podran participar en alguna o totes les activitats que constituïxen l’objecte de la mancomunitat...". Però el problema és que quan Tavernes va deixar la  Mancomunitat no hi havia cap servei mancomunat.

Ací volem recordar la frase d’Eduardo Bononad, d’EU-UP, en anunciar el seu vot a favor de l’eixida de Tavernes. Bononad es queixava, com ja havia fet Compromís, de la falta de serveis mancomunats i, per tant, de no complir-se els objectius de l'entitat, i acabava amb  una frase lapidària “per organitzar el Dia de la Valldigna no cal una Mancomunitat”
 
Es va parlar de possibilitat de constituir un organisme (Fundació, conveni entre poblacions...) dels quatre pobles que organitzara el Dia de la Valldigna, amb actes rotatius encara que l'institucional tingues sempre lloc al monestir, a Simat. Eixe organ s'encarregaria de les propostes d'estudis, publicacions sobre Valldigna. En definitiva que el Dia de la Valldigna fora de veritable impuls del sentiment comarcal, rotatiu, amb participació de tots . Però... la idea no va quallar.
 
 
Una antiga imatge d'un acte ja desaparegut del Dia de la Valldigna
 
 
Ens alegra els canvis en la Mancomunitat. Alguna cosa ha canviat i hi hagut un bon treball de Josep Antoni Alberola i Víctor Mansanet per impulsar serveis conjunts, per exemple en la policia local. Enhorabona.  
 
Tanmateix no podem oblidar que Tavernes té una problemàtica diversa com  a poble més gran, i que presta un conjunt de  serveis a la ciutadania des d'abans d'existir la Mancomunitat, a més que altres vegades hi ha qüestions legals que posen traves a avançar. Mireu Gandia. Caldria que el PP s'informara del seu cas, perquè ha governat allí, i no sempre Gandia ha estat integradaen la Mancomunitat de la Safor. 
 

Una de les activitats del Dia  de la Valldigna, a Simat.
 
 
Quan als serveis que es podrien mancomunar... Quins? L'Ajuntament de Tavernes té serveis prestats per la Mancomunitat de la Safor, com també en té  amb la Mancomunitat de la Ribera, el Consorci Ribera, etc. Però no és només Tavernes, també Benifairó, Simat i Barx estan al mateix tall, per exemple  fem i reciclatge, gabinet psicopedagògic, tot el conjunt de programes de Serveis Socials, Seafi, Atenció a la drogodependència, equip AMICS, agent d'igualtat, etc... i d'ací poc un altre, el d'arreplegada d'animals abandonats. 
 
Desconeixem - no som juristes, i la Mancomunitat és basa en lleis- si seria possible separar els serveis que gaudim a través de les mancomunitats esmentades  i traspassar-los a una Mancomunitat de Valldigna dels quatre pobles i fins i tot ampliar-los (turisme, vigilància de camps, etc) . Per aconseguir allò que diuen els estatuts: "prestació en forma mancomunada de les obres, servicis o activitats de la seua competència".