L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:2.109
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:16.957

dissabte, 27 de maig del 2023

Com a la Goleta, centenars de cases del litoral valencià estan afectades per la nova partió

Imatge d'arxiu: els temporals es mengen les platges de Tavernes

Centenars de cases del litoral valencià quedaran afectades per la nova  partió ("deslinde" en castellà) anunciada pel ministeri de Transició Ecològica que presideix la ministra socialista Teresa Ribera. A Tavernes de la Valldigna, a Guardamar, a Gandia, a Dénia, a Nules, a Borriana, a Almassora, a Canet d'en Berenguer o Sagunt no ha agradat res l'última campanya del Ministeri en la qual s'advoca per netejar d'edificacions la primera línia de costa per a construir noves dunes de protecció del litoral.

La casuística general és molt semblant a la de la platja de la Goleta: franges de litoral on s'han construït espigons, en el nostre cas el del Xúquer, recintes portuaris guanyats a la mar o que se situen prop de desembocadures de rius. 

 

Espigó del Xúquer: al nord arena i més arena, al sud on esta la Goleta, res. 

 

I així des de fa anys les seues platges van retrocedint per l'absència de renovació de sediments, bé perquè no baixen de rius embassats aigües amunt o perquè les infraestructures marítimes han trencat el cicle natural de transport d'arenes dels corrents marins.  Ací a Tavernes tots coneixem que els problemes començaren amb l’ampliació de l’espigó del Xúquer a Cullera, com també coneixem el cas del Port de València i l’afecció a l’albufera i les platges del sud.

“Som Mediterrània”  afirma que Espanya té un enorme dèficit inversor en matèria de protecció de les seues costes davant del tall dràstic dels fluxos de sediments fluvials i l'impacte dels ports en els corrents marins.

Hi ha molta resistència, per exemple, a executar esculls artificials enfront de les platges que mitiguen l'efecte d'arrossegament de l'onatge, especialment durant els temporals, cosa que s’esdevé sempre a les platges valleres: temporal és sinònim de desaparició d’arena.

 


I d'aqueixa resistència a construir esculls artificials a  Tavernes en sabem molt perquè les peticions a Costes de Compromís, partit de govern a Tavernes des del 2011, i les seues sol·licituds al Ministeri de Transició Ecològica, fins i tot amb reunions a la seu del ministeri a Madrid, han caigut sempre, any rere any, en sac foradat.

I ara el trobes en situacions de paradoxa, com la que viuen a Dénia, on el procés administratiu de la partió s'ha iniciat per a la platja de les Deveses, amb  una afecció a 3,5 quilòmetres i un centenar d'habitatges, però per un altre costat el ministeri - com ací vam publicar fa uns dies- executa un pla per a recuperar fins a 40 metres de platja d'arena.

 En el cas de Tavernes la partió està en fase de redacció. Els estudis encarregats a l’empresa Tragsatec han d'assenyalar la variació del nivell de la mar i la sobreelevació pel trencament de les ones contra les platges, tot amb l'objectiu de revisar les partions actuals. La nova partió obligaria fins i tot a la demolició de propietats en primera línia en 9 platges valencianes, entre les quals hi ha la Goleta, afectada  en un tram de 0'5 km de la Goleta.


La proposta de delimitació a la platja de la Goleta

 

Després del fracàs de la reunió el dia 15 a Madrid, on el Ministeri va rebutjar, primer la proposta del govern de Tavernes de construir esculls submarins per a les platges valleres i després també paralitzar la nova partió, Compromís va presentar una moció al ple del 6 de març. De nou en el text s’insistia i s’instava al Ministeri per a la Transició Ecològica a "executar a la major brevetat els projectes de regeneració i recuperació de les platges de Tavernes que ha presentat l’Ajuntament en base als estudis de la Universitat Politècnica de València (UPV)".

La moció es va aprovar i l’acord del ple s’ha enviat al  Govern de la Generalitat Valenciana, a les Corts Valencianes, a la Demarcació de Costes en València, a la Delegació del Govern, al Ministeri de Transició Ecològica, al Govern d’Espanya, al Congrés dels Diputats i al Senat.

Però com ja és habitual, no s’espera res, ni cap canvi de postura en el ministeri. Mentrestant, estem tots a l’espera de saber que diu els estudis encarregats a Tragsatec i la postura final del ministeri i govern de Madrid.

 Basat en un article de "El Confidencial" adaptat a Tavernes