L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

divendres, 26 de maig del 2023

El Tribunal Superior de Justícia falla a favor de Tavernes en una demanda sobre un tram del Camí Reial

Imatge de la rotonda on s'inicia el tram afectat per la sentència


El Tribunal Superior de Justícia valencià ha donat la raó a l'Ajuntament en una demanda interposada pel govern de Compromís en el 2019 i,  en sentencia favorable a Tavernes,  anul·la una resolució de la Conselleria d'Obres Públiques de la Generalitat contraria als interessos de la nostra ciutat.
 
El candidat de Compromís, Josep Llàcer, ha mostrat la satisfacció per la sentència i ha destacat la defensa que Compromís fa sempre dels interessos de Tavernes i que en aquest cas es va plasmar en el recurs presentat ara fa 4 anys. "Tavernes no pot assumir la gran càrrega econòmica que és la despesa de mantindre i millorar eixe tram de via pecuària. Confiem que això accelere els tràmits per canviar-li la qualificació i que l'Administració faça la carretera que cal i que fa tants anys que esperem. Seguirem treballant per aconseguir-ho".
 
 El decret de la Conselleria cedia a Tavernes la titularitat, i per tant l'obligació del manteniment d'un tram del Camí Reial en base a la resolució del Catàleg del Sistema Viari valencià. Aquest tram és el que va des de la rotonda de la platja fins al pont del riu Vaca que ens separa del terme de Xeraco.
 
 
 
Imatge del Camí Reial en el nostre terme
 

 
La sentència, tal com demanava Tavernes, declara nul la part del decret que afectava Tavernes, el tram de la carretera CV-605 (Natzaret-Oliva) que va des de la rotonda de la nostra platja fins al pont del Vaca, que es considera via pecuària. Per tant, la Conselleria d'Obres Públiques no hi té competències, no por cedir aquest tram a l'Ajuntament i obligar-lo  al seu manteniment i obres, en base a que forma part de la Xarxa de Vies Pecuàries.
 
La titularitat és de la Conselleria d'Agricultura, no d'Obres Públiques, que no pot traspassar eixa titularitat, i menys si els ajuntaments, com ha passat a Tavernes, no l'accepten.
 
 
Imatge d'arxiu del Camí Reial en el nostre terme des del pont del Vaca
 
Els antecedents: un poc d'història
 
El mes de maig del 2019, dies abans de les eleccions municipals últimes, el ple municipal de Tavernes, a proposta de Compromís, per unanimitat rebutjava acceptar la cessió d'eixe tram del Camí Reial i per via judicial va iniciar la demanda de la nul·litat del Catàleg del Sistema Viari valencià aprovat per Obres Públiques.

El catàleg transferia trams de carreteres als Ajuntaments amb l’obligació del manteniment i conservació. A Tavernes se li cedia el tram del Camí Reial entre la intersecció de la rotonda de la platja fins al terme de Xeraco, actualment via pecuària, i com a tal inscrit en el Catàleg de Vies Pecuàries valencianes. 
 
Compromís afirmava en el recurs que assignar a l'Ajuntament la titularitat de la via no era possible perquè s'infringien lleis estatals i autonòmiques sobre vies pecuàries. Segons aquestes lleis, la conservació i defensa, per llei, és de la Generalitat que té l’obligació de conservar el patrimoni natural conegut com a “Xarxa de Vies Pecuàries”, amb actuacions de restauració mediambiental i adequació al seu ús públic.