L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dijous, 27 d’abril del 2023

Esculls a Les Deveses de Dénia però no a Tavernes: ¿són un problema o són una solució a la Goleta, com diuen els estudis de la UPV?

 

El govern de Compromís, a través de Josep Llàcer,  regidor d’Obres Públiques i candidat a l’alcaldia per Compromís, s’ha dirigit en incomptables ocasions a la Demarcació de Costes i al propi Ministeri de Transició Ecològica (MITECO) per demanar la construcció d’espigons i esculleres subterranis que protegiren les platges de Tavernes. Les peticions mai no han estat ateses, sinó més bé tot al contrari.

El mes de febrer  va haver una reunió a Madrid amb el Miteco. El secretari d'estat del PSOE,  Hugo Moran, va rebutjar la proposta de l’Ajuntament: el ministeri no executaria cap escullera, i confirmava que la nova  línia del Domini Públic Marítim seguirà el seu tràmit amb afecció als habitatges de primera línia de la Goleta. 

  

Reunió a Madrid: rebuig total als esculls per a la Goleta

La petició de Tavernes, basada en els estudis dels catedràtics de la Universitat Politècnica, Vicent Esteban Chapapría i José Serra, presents en la reunió es rebutjaven. Les explicacions del projecte per a salvar les platges de Tavernes no era ni escoltades ni s'atenien les reivindicacions i demandes de Tavernes.

El  govern del PSOE de Madrid "passa" de Tavernes. Dies després un article d’opinió al Levante-EMV,  firmat per un candidat valler del PSOE a les eleccions municipals, s’alineava a favor del ministeri i argumentava en contra d'allò que es va aprovar en la declaració institucional en el ple municipal de març per unanimitat de tots els partits. En eixa declaració institucional, els partits vallers instaven al Miteco del govern de Madrid a executar els projectes de regeneració i recuperació de les platges de Tavernes presentats per l’Ajuntament en base als estudis de la UPV d’esculls submergits.

 

Esculls a la Goleta segons els estudis de la UPV

Esculls o no esculls: Un problema o un fals debat?


Eixe article d’opinió en la premsa comarcal d'un candidat del PSOE local  deia,  entre altres coses:

-  “el primer aspecte a tenir en compte és el cost de construcció d’un escull. La platja de Goleta té aproximadament 750 metres.... Això representa un cost aproximatiu de 14,4 milions d’euros... És important preguntar-nos si aquesta inversió paga la pena i si hi ha altres alternatives més sostenibles i menys costoses per a preservar la platja.

-  És important tenir en compte si aquesta mesura serà efectiva per a previndre la pèrdua d’arena o únicament per a disminuir la força de les ones. Si bé un escull pot protegir una petita secció de la platja, no soluciona el problema a llarg termini.

-  Hem de preguntar-nos si aquesta proposta és realista i sostenible a llarg tret... S’ha parlat del finançament, el temps d’execució o simplement s’ha anat a demanar un impossible?

 

Però  els esculls si que són la solució...  a Dénia. 


Sembla ser que a Dénia la realitat i el Miteco han pres un altre camí que el que plasma l’article d’opinió. I ací no valorarem res, ens limitarem a informar: el passat diumenge a “La Marina Plaza” llegíem que el Miteco executa a Dénia un projecte igual al que demana Compromís segons els estudis de la UPV per a les platges de Tavernes. El mateix projecte que rebutja i sobre el qual posa dubtes el PSOE.

La notícia, amb titular “Una gran draga y maquinaria pesada crean el espigón en paralelo a la costa parar regenerar les Deveses de Dénia”,  la podeu llegir clicant damunt. Val la pena per comprovar el tractament que se li dóna a la platja de les Deveses i com allò que és possible a Dénia resulta impossible a Tavernes.  I això no ho diguem nosaltres: es veu ben clar a l’article i al projecte que executa el Miteco a Denia. Valoreu-ho i feu les vostres conclusions.