L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

divendres, 26 de maig del 2023

TEMA DEL DIA: Si la cosa va bé, per a què canviar?



El passat 13 de maig a les 00,00 hores, els partits realitzaren la  tradicional pegada de cartells amb la qual obrien la seua campanya electoral. S’inicia el temps enrere per captar l’atenció i el vot de la ciutadania, escoltarem les bonances i malevolences d’uns i altres. 
 
El ciutadà no ficat en l’esfera dels partits, aquells que durant els quatre anys anteriors hi viuen ocupats i preocupats pel seu treball. família, projectes personals, perspectives, desitjos...  ara comencen un temps de reflexió, d’anàlisi. 
 
Cal esbrinar quin projecte polític, quin partit és el més adequat, convenient i/o desitjable per a Tavernes i per això ha de tenir en compte, bàsicament, dos vectors: el passat i el futur, allò que un partit ha fet i les propostes de futur per a la ciutat.
 
Tavernes a l'any 2011, quan es produí el canvi de cicle i d'un govern del PP va passar a un govern de Compromís, tenia un fort endeutament,  una xifra total de deute sobre els 28 milions mentre que el deute per habitant de Tavernes era de 782 euros. Un endeutament del 125%.
 
Podem tenir en consideració allò que, o poc o molt, ha fet el govern municipal. Podríem, per exemple, anomenar el vial perimetral i col·lector de la platja, el canvi de gespa del camp de futbol, l'ampliació del cementeri, el sanejament econòmic de l'Ajuntament i etc. De ben segur que algunes d’estes actuacions no són del grat de tots i, també, podria ser que essent necessàries i/o convenients, les hagueren pogut fer d’una altra manera.
 
 
 
 
 
Però ara mirem el futur, que l'afrontem en este 2023 amb una xifra total  de deute de 3 milions  i un deute per habitant de Tavernes de 177 euros. Per davall del 3%.
 
La millora és incontestable. Si tenim en compte que la Unió Europea tornarà a imposar el nivell d’endeutament de les administracions en el 3%, podem assegurar que el nivell del qual partim  a Tavernes en la pròxima   legislatura és envejable, però sobretot convenient. I molt diferent del d'Espanya i la Comunitat Valenciana, molt per damunt d'eixe 3% d'endeutament.
 
El 3% és convenient perquè  permetrà si cal un major endeutament municipal per a poder fer front a una altra crisi, com la viscuda recentment,  poder llançar diners a l’economia local per activar-la i/o mitigar el nivell de crisi. 
 
Entenem que Tavernes ha anat i es va pel bon camí.  Hi ha una dita a Tavernes que diu «no canvies les sendes velles per les novelles». Quan les coses no van bé ens aventurem a fer canvis en la nostra vida, en la nostra feina. Si  no ens van bé les coses, és quan hi solem fer canvis, però ... si la cosa va bé, per què canviar? Per a què un canvi?. Però si vols que tornem als  milions i milions de deute dels anys 2011... vota el canvi!
 
 Francesc Bosch i Escrivà