L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.768
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:34.518

dimarts, 23 de maig del 2023

TEMA DEL DIA: Lluitem per una comarca Valldigna i arribarem a ser una gran mancomunitat Valldigna.

Valldigna del pla


El PP i PSOE proposen una Mancomunitat a la Valldigna: o siga, compartir i associar serveis. Són els trets fonamentals, però no diuen res de quins serveis quan els estatuts estan ben clars: sense serveis  no hi ha Mancomunitat.

Mancomunitat de la Valldigna? Clar que sí, però si hi ha serveis compartits per als 4 pobles. El problema és que els serveis ja els tenim compartits, però en altres mancomunitats, les de les comarques veïnes!!!

Valldigna té una necessitat fonamental, la primera, per la qual cal treballar i lluitar: que la Generalitat ens reconega com a comarca; que ens atorgue els serveis que tenen les comarques, des d'un hospital fins a una delegació d'Hisenda, de Treball, jutjat de primera instància, etc, etc i etc. 
 
Però ni el PP ni el PSOE en parlen mai, no se n'han preocupat mai des de la presidència i govern de la Generalitat que han ocupat. I Ací, a Valldigna, tothom sap que passa: a l'hospital a Gandia, a Hisenda a Gandia, per coses d'atur i treball a Sueca i per altres temes alguns pobles a Alzira, etc i etc. No som comarca i ho patim.

Cal una Valldigna reconeguda com a comarca, si realment es vol arribar a una mancomunitat comarcal de serveis compartits, com tenen les altres comarques. De quina mancomunitat de la Valldigna podem parlar si els serveis els tenim repartits i administrativament no pintem res, no som comarca.


Valldigna de muntanya
Parlem-ne més. 

Formem part de diverses mancomunitats. Exemple el Consorci Ribera i Valldigna. Els 4 pobles pertanyem de fa anys i ens presta el tractament de residus domèstics i la gestió d’ecoparcs als municipis de la Ribera i Valldigna. El Consorci es fa càrrec dels 3 ecoparcs de la Valldigna (Barx, Simat i Tavernes).

La proposta de la candidata socialista de que Tavernes i Benifairó compartesquen l'ecoparc valler... què voleu que hi diguem!! Si Benifairó i Simat ja comparteixen el de Simat. Però a més a mes, és que eixos serveis (ecoparc, reciclatge) estan tots mancomunats dins del Consorci Ribera i Valldigna. Per tant....

I encara més: Tavernes, Benifairó, Simat i Barx pertanyen a una altra, la Mancomunitat de la Safor que ens presta servei de gabinet psicopedagògic, programes de Serveis Socials, el Seafi, l’atenció a la drogodependència, l’equip AMICS, l’agent d'igualtat, etc...

Però d'això ni PP ni PSOE no diuen res. ho amaguen.  Com amaguen que prompte tindrem un nou servei mancomunat i no serà de Valldigna: l'arreplegada d'animals abandonats, amb les dues mancomunitats de la Ribera i amb la de la Safor.

. 
 
El símbol més significatiu de Valldigna: el Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna


I com tot és un rebolic, i no se saben bé les coses, segona proposta que llegíem: mancomunar la vigilància dels camps. Cosa impossible perquè la seguretat és tasca de la policia local i les mancomunitats no tenen competències en matèria de policia local. Ho ha dit el Tribunal Constitucional, en diverses sentències. L'alt tribunal ha rebutjat la creació de cossos supramunicipals de policia local en mancomunitats, comarques o àrees metropolitanes, i també ha prohibit la prestació en comú de serveis de policia local mitjançant mancomunitats.

Els ajuntaments poden firmar acords de col·laboració puntuals però no poden cedir les competències en matèria de seguretat a una mancomunitat perquè preste el servei.

Tenim la nostra configuració geogràfica, la nostra història, els nostres trets que ens diferencien per costums i història de les comarques veïnes, no som Safor, no som Ribera som Valldigna. I cal fer de Valldigna una comarca, reconeguda per l'Administració com a tal perquè és el pas fonamental per pensar en un organisme supramunicipal per als 4 pobles