L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

diumenge, 14 de maig del 2023

La troballa de primera magnitud d'un fragment facial de prenandertal ¿Canviarà res a Bolomor?

 

 

La troballa del primer fragment facial d'un preneandertal a Bolomor és una fita científica de primera magnitud, una troballa de les més importants de la prehistòria valenciana i europea. Però això... canviarà alguna cosa a Bolomor? (Fotografia superior, la noticia a gran format i tot color en Levante-EMV)

La resta fòssil humana correspon a la mitja cara esquerra d'un jove-adult, i és una resta antropològica fòssil excepcional que sumar al conjunt d'altres 15 restes més, trobades des del 1994 i entre els quals destaca en el 2006, un ampli parietal amb el seu endocrani.

 

I no són només les restes humanes més antigues del País Valencià, són els milers i milers d'objectes d'indústria lítica i restes d'animals, caçats o no per l'home, i els foguers, les llars de foc, entre les més antigues d'Europa i que són fruit de l'incipient socialització de l'home. 

Tot això no val per a res. Bolomor és el jaciment que, pel tipus de troballes, complementa Atapuerca - és opinió dels científics, no nostra- i més que res pel foc, que a Atapuerca no se n'ha trobat. Això no val per a res, cap valor per a l'Administració, massa vegades d'esquena a la realitat científica i cultural, i més si parlem de jaciments de la perifèria. En altres llocs Allí l'atenció i subvencions a la cultural és màxima, descaradament màxima, mentre a la perifèria si vols res has de plorar i, si hi ha sort.... igual arreplegues alguna engruna. Als fets ens remetem, tant per Bolomor, com pel Vaca, per les platges...

 

 

Ajudes el nostre jaciment (nostre de Tavernes, Valldigna i del País Valencià) no n'ha tingut. Tampoc hem vist cap interés, excepte el de Compromís,  que any rere any, siga el govern del PP o del PSOE, presenta esmenes als pressupostos estatals i demandes al senat.... per a res, mai no han estat escoltades.Trist dir-ho, però real.

Cal una posada en valor del jaciment, donar-lo a conéixer al gran públic, com a nivell científic ho fan les innumerables publicacions en revistes especialitzades i de renom mundial. Cal que el gran públic en sàpiga més, conega els nostres origens, com vivien, què menjaven... els primers pobladors valencians a Bolomor.

 

Detall del foguer de Bolomor amb imatge de la cova al fons en la Bienal de Venècia
 

El govern de Compromís, com hem dit,  fa anys que demana ajuda a les Administracions per al projecte de construcció d'un centre d'interpretació del jaciment. Davant el silenci total, s'ha fet endavant i ja ha anunciat una partida per a les obres, amb pressupost d'execució de 537.914 euros.

L’Estat ha gaudit de moltes ocasions per aprovar una ajuda dins dels seus pressupostos, l'última vegada fa només uns mesos, quan el senador de Compromís, Carles Mulet, preguntava al ministre socialista Miquel Iceta per les ajudes estatals per aquest Centre d'Interpretació. La resposta de sempre: negativa.

 

Les llars de foc de Bolomor, avui dia un referent mundial sobre l'ús del foc per l'home.
 

Desconeixem quines gestiones hauran fet davnat els seus "jefes" de Madrid el dos grans partits locals als seus "jefes" de Madrid per rectificar aquest menyspreu a Tavernes i a Bolomor. Vist el que hem vist a les xarxes, que no hem vist res, segurament cap gestió.