L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.036
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:9.787

dilluns, 1 de maig del 2023

L'Ajuntament licita un contracte de manteniment i seguiment de la qualitat de l'aigua del Llac de la Goleta

 


L'Ajuntament de Tavernes ha publicat en la plataforma PCSP la licitació pública del "Servei de manteniment i seguiment del llac de la Goleta", amb un import anual de 17.138 euros (impostos inclós) tot i que el contracte preveu que es podrà prorrogar a l'empresa adjudicatària durant uns anys. El termini de presentació d'ofertes es fins el 10 de maig.

L'objectiu del contracte i les accions que es duran a terme és, principalment,la realització d’un seguiment de la qualitat de l’aigua mitjançant les  corresponents analítiques, i  una  vegada amb  els  resultats obtinguts i l’assessorament correcte, adoptar les mesures corresponents. 

 

 

Les accions que planteja l'Ajuntament en el contracte són la plantació d’helòfits i la revegetació de macròfits flotants i les analítiques periòdiques de l’aigua del llac (Anàlisi físico-químic, anàlisi bacteriològic,  anàlisi de fitoplàncton)

Les bases del contracte assenyalen com durant els mesos d'estiu, la situació del llac s’agreuja en ser les les zones humides més susceptibles a sofrir el procés d’eutròfia, és a dir, una major concentració de nutrients dissolts, sumada a una menor renovació d'aportacions d'aigua i a una major temperatura de l'aigua, que acaba provocant un excés de fitoplàncton i algues. 

 

Actualment, s'intenta pal·liar aquest procés mitjançant oxigenació i recirculació artificial de l’aigua per tal de mantenir un nivell de qualitat mínima de l’aigua i la biodiversitat del llac.

Un altre factor a considerar és l’elevat nombre de fauna invasora, amb les seues defecacions que empitjoren la qualitat de l’aigua provocant malalties i zoonosis. En aquest punt el contracte assenyala el control per obtindre un nivell òptim de població de la flora i fauna, amb actuacions en l’illa artificial del llac amb poda dels arbres presents i la retirada dels ous de les espècies invasores.

 

Filtres en l'entrada de pluvials al llac
 

Més que un llac un tanc de tempesta i gran dipòsit d'aigua procedent de la pluja

L’anomenat Llac de La Goleta és va formar de manera natural arran de la concavitat que deixaren als terrenys de la zona les aigües desbordades com a conseqüència del trencament de la presa de Tous l’any 1982.

Davant d’aquesta formació natural, l'Ajuntament la va habilitar com a tanc de tempesta i dipòsit d'aigües estancades que proveeixen de l’escorrentia a través de la xarxa de pluvials del perímetre de l’àmbit del llac de la Goleta. Es a dir, aquest lloc, no es troba alimentat per un punt natural d’aigua com pot ser un ullal.

Les aigües d’escorrentia aporten contaminants de les superfícies urbanes per on passen, arrossegant diferents substàncies (lixiviats, compostos en suspensió, emissions de vehicles, restes orgàniques...) fins al llac. Per la qual cosa a poc a poc es deteriora la  qualitat de l’aigua i cal posar mesures que n'asseguren la qualitat, que és el que cerca l'Ajuntament amb aquest contracte de manteniment.