L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimecres, 29 de juny del 2022

Compromís demana 600.000 euros al govern del PSOE de Madrid per al Centre d'Interpretació de Bolomor



El senador de Compromís, Carles Mulet, ha preguntat al govern de Pedro Sánchez (PSOE) quines mesures adoptarà per ajudar  a la creació  del Centre d'Interpretació de la Cova del Bolomor. La pregunta l'ha realitzada oralment el senador de Compromís davant del ministre de Cultura, Miquel Iceta (PSOE) que  primer s'ha desentés de la pregunta i de la possible ajuda argumentant que l'estat ja ajuda molts jaciments i que en el cas del de la Cova del Bolomor no és de titularitat estatal i això és un impediment a l'hora d'actuar amb ajudes estatals. 

En poques paraules, els impostos que paguem els valencians i els vallers a Madrid semblava no poden revertir-se en una mínima quantitat  per ajudar en la construcció d'una Centre d'Interpretació, per ser un jaciment de propietat autonòmica (Diputació i Generalitat). El govern del PSOE de P. Sánchez actuava exactament igual com havia actuat durant anys el govern del PP de Rajoy.


 Contrarreplica del senador de Compromís, i ací davant els arguments de Mulet el ministre Miquel Iceta va fer al final una reconsideració (que no confirmació de l'ajuda) de la postura inicial i afirmava que "el Instituto de Patrimonio Cultural pot considerar una ajuda si Ajuntament, Diputació i Generalitat van junts de la mà per treballar  més i millor en benefici d'un patrimoni (Bolomor) important per a tots".

El senador Mulet, tot i el ministre Iceta no comprometre's a res en concret,  valorava positivament una resposta que, per primera vegada deixava oberta una possible ajuda (nosaltres no ens la creiem i no confiem arribe) després de molts anys d'accions de Compromís en favor del jaciment des dels Pressupostos Generals de l'Estat, on s'ha demanat sempre una implicació del Ministeri.

Recordant un poc la història Compromís ha presentat esmenes reclamant aquesta implicació i una ajuda per al Centre d'Interpretació al llarg de molts anys durant el govern del PP de M. Rajoy, i sempre es va trobar amb el vot en contra del PP i últimament també de Ciudadanos, en aprovar-los. Unes esmenes que també s'han presentat aquests darrers anys de govern del PSOE de Pedro Sánchez, amb el mateix resultat negatiu.  

 

Allò que representa Bolomor

El senador Carles Mulet va explicar al Senat tot el que representa Bolomor com a jaciment de màxima importància estatal i europea, sobre tot per l'aportació en materials prehistòrics, restes lítiques, ossis, estructures de combustió, així com fòssils d'homínids del jaciment, va esmentar que a Bolomor  s'ha documentat l'únic registre prehistòric sobre la utilització de llars amb foc controlat al llarg de 250.000 anys en la Península Ibèrica i se situen també entre les més antigues d'Europa. 

El senador explicava com el govern de Compromís de l'Ajuntament de Tavernes està construint per fases el Centre d'Interpretació del Parc Arqueològic del Bolomor (2016, 2018 i 2021) amb  una inversió de més de 430.000€ provinents de plans d'inversions de la Diputació de València i recursos propis de l'Ajuntament. Ara queda una inversió  al voltant de 600.000€ més per a concloure les obres, instal·lacions i infraestructures que contempla el projecte del Centre d'Interpretació que es la que se solicitava.

De tota manera, abans que publicar tota la intervenció, extensa, millor escoltar el vídeo de la intervenció i les repliques d'Iceta clicant en aquest enllaç.

 

A partir de la informació remesa pel senador Mulet. El nostre agraïment