L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dijous, 26 de maig del 2022

Una balena geperuda ha aparegut al sector nord de la platja de Tavernes. El vídeo

 

Una balena geperuda ha estat localitzada varada a escassos metres de la costa, en la zona del canal de San Pablo i precisament en el lloc on avui mateix tenia lloc pel matí treballs de reposició d'arena. Al lloc han acudit les forces de seguretat, entre elles la Guàrdia Civil de la mar, i biòlegs de la fundació Oceanogràfic de València.

 

 

Aquesta circumstància no és gens normal que esdevinga en les nostres costes valleres i menys encara, com es podia comprovar, que el cetaci varat estigués encara amb vida, tot i que amb tota probabilitat el seu estat de salut fa previndre el pitjor, tal com comentava un dels biòlegs de la Fundació Oceanogràfic de València traslladat a la platja vallera, i que ens confirmava era una balena geperuda.

 



Igualment ens indicava un possible pes entre 20 i 25 tones, en base sempre a la grandària de l'animal. La possibilitat de poder-la retornar a alta mar es veia pràcticament impossible per l'estat vital en que es veia l'animal, a més d'altres circumstàncies de pes i el perill en l'operació d'arrossegament, a la qual cosa calia sumar el mal estat de salut, tot i que ara i adés deixava escapar una columna de vapor del seu alè de respiració (no és un xorro d'aigua, com de vegades es creu). En el seu cos es podien apreciar algunes ferides, algunes en la cua,  i una falta de moviment general.

El seu estat no  presagia res bo, i el mateix fet d'acostar-se a la platja ho indica: habitualment quan estan en una situació crítica, prop de la mort, segons els biòlegs, no tenen força suficient per poder ascendir a superfície a respirar, d'ací el fet de varar-se a l'arena prop de la costa perquè això els permet mantindre els espiracles (orificis nasals) a l'aire i poder respirar, com hem pogut observar en aquesta balena.

 

 

Precisament eixa situació, que indica quin serà el resultat final per a l'animal, obliga a realitzar-los l'eutanàsia, perquè deixen de patir. Una situació que fa uns moments valoraven els biòlegs de l'Oceanogràfic, que havien entrar a l'aigua al costat de l'animal per determinar l'actuació i decisió a realitzar. La zona ha estat acordonada per les forces de seguretat davant la gran afluència de gent que s'havia reunit a partir de les 18'30 en el lloc.

Sobre l'origen de l'animal, aquest membre de la Fundació indicava que segurament, i per les característiques i ferides,  és el mateix exemplar que es va deixar anar a la mar fa ara una setmana a Mallorca en un intent que es recuperara. Aquest animal havia estat estat rescatat d'unes xarxes, la qual cosa ja hauria suposat una gran desfeta física per al cetaci.

 

El vídeo

 


 

Elaboració i material gràfic propi