L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

divendres, 6 de maig del 2022

"Aquel Trovar" interpreta en el monestir de Santa Maria de Valldigna les "cantigues" d'Alfonso X el Sabio


El monestir de Santa María de Valldigna acull demà dissabte, 7 de maig, a les 19.00 hores, l'actuació del conjunt de música antiga “Aquel Trovar” amb un programa basat en les "Cantigas d'Alfonso X el Sabio". 

"Aquel Trovar" és una formació dedicada a la interpretació i la difusió de música medieval i renaixentista, integrat per la soprano Delia Agúndez i els instrumentistes Antonio Torralba, José Ignacio Fernández i Daniel Sáez Conde.

La filosofia del seu treball es resumeix en tres punts: el respecte a les fonts, la potenciació del poder evocador de la música històrica i la cura del detall. Fins al moment compten amb quatre enregistraments en el mercat “Cançons de la vella Europa", "De Santa María", "Cantar sola", veus de dona en el Cancionero de Palacio  i "Dancerías" dedicat a la dansa del Renaixement.

Les "Cantigas de Santa María" són el gran llegat líric del monarca castellà Alfonso X, dit El Sabio pel seu suport a les ciències i a les arts. La seus cort va acollir una gran quantitat de trobadors, molts d'ells provençals. És un moment històric on pren impuls la poesia mariana, i majorment tots els poetes escriuran versos a Maria, la Mare de Déu. 

El mateix rei va decidir abandonar la poesia profana per a redirigir els seus esforços literaris cap als versos piadosos.  És la tècnica clàssica dels trobadors occitans de canviar la destinatària de les cançons, de la dona de carn i os a compondre per a Maria, mare de Deú. És allò que en la poesia trovadoresca provençal es coneix com a "comjat",  un cant d'abandonar una dama que no recompensa els serveis del poeta i per tant aquest li anuncia que n'ha trobat una altra de més categoria que sabrà acollir-ho com es mereix.

El recital s'emmarca dins del cicle organitzat pel Centre Internacional de la Música Medieval de la Valldigna, dependent de la Conselleria de Cultura, i la Mancomunitat de la Valldigna.

Elaboració pròpia basada en la nota del CIMM