Han destrossat la popularment coneguda com "la font de la Bola", ubicada al carrer Gabriel Hernández encreuament amb el carrer Hospital d'Orofila Fons de Almel·la, i no han destrossat només mobiliari urbà, sinó que han atemptat, i això ho considerem més greu, contra un símbol del patrimoni cultural i etnogràfic de la ciutat i també de la nostra història col·lectiva i sentimental.

L'acte vandàlic suposa, a més, la demostració de la incultura i falta de sensibilitat dels autors envers la història del poble. Tot i que aquesta font no siga l'original, per substituir a la primigènia també ens parla d'un temps perdut, (el segle XX fins als anys 70) quan Tavernes era agrícola quasi totalment i els costums i vida eren totalment distints a l'actual.

 

La bola de pedra que coronava la font, com a símbol del seu nom

La història de la font de la Bola és perd en la nit dels temps, i el primer que cal indicar és que la font destrossada no és la font original, la primera que es va bastir. No sabem en quin temps s'alçaria aquella primera font, perquè tot i que hem cercat referències a la seua construcció, no n'hem trobat, com tampoc hem trobat una imatge de la font primigènia. No volem dir que no les hi ha, sinó que no les hem trobades. Sort que tenim la tradició oral... De tota manera, si algú coneix més dades sempre les pot aportar en comentaris.

I ací podríem obrir-nos a dues hipòtesis: una primera, que fóra construïda en la dècada dels anys 1890, quan Tavernes va canalitzar les aigües del Clot de la Font per al servei de la ciutat i potser bastira diverses fonts en el casc urbà per a donar un servei públic, o una segona que ens duria als anys 1924, quan es va començar la construcció de les canonades del servei d'aigües particulars a les cases.  Potser siga la més factible la primera, donat que Tavernes no gaudia en aquells finals del segle XIX d'aigua corrent a les cases i s'havia d'anar a les fonts amb atuells apropiats per arreplegar l'aigua de consum, cosa que es feia en aquesta font i a les altres que hi havia a la ciutat. 

Tampoc es pot descartar que a partir del 1924 s'aprofitaren les canonades del nou servei d'aigua potable per a construir les fonts i es pogueren proveir les cases d'on no arribava encara.  Ho deixem obert. Siga com siga, totes les fonts públiques perderen gran part de la utilitat tal com es va ampliar la instal·lació de l'aigua potable a les cases, sobre tot en les zones altes de la ciutat. 

 


Siga com siga, la font de la Bola original - com també la dels Gitanos o la que hi havia enfront del desaparegut  cinema Ideal en la carretera, o la del carrer la Barca encreuament amb l'Empedrat - va estar en perfecte servei fins la dècada dels anys 70. Els llauradors propietaris dels molts carros que feien la baixada pel carrer Barranc cap a les seues terres, siga dels Marenys, l'Ombria, el Cambro o el Tol·lo, s'hi proveïen d'aigua abans d'enfilar la carretera cap als camps.  I alhora també d'algun que altre queviure en la "casa del Sol" que hi havia al costat.

Molts vallers major potser encara recorden que, enfront de la font de la Bola, hi havia la que s'anomenava "la casa del Sol", una tenda com les antigues de poble on podies trobar de quasi tot, i amb una façana mirant a migdia on hi havia pintat un gran sol amb la llegenda "La legítima yeclana, vinos, licores y ultramarinos", una inscripció que ens parla presumptament dels primers amos-fundadors de la botiga.

El vandalisme també ha arribat al Parc dels Vents
 

En la dècada dels anys 80, tot coincidint amb la millora dels carrers i voreres, i com que hi havia perdut la utilitat agrícola que havia tingut tota la vida, es va retirar.  Algunes protestes veïnals feren reconsiderar la situació, i l'Ajuntament va erigir una font nova, completament distinta a la que hi havia, i com a record del nom popular "de la Bola",  va coronar la nova construcció en pedra amb una bola de pedra, la que podeu vore en terra a les fotografies.

Cal també esmentar que no ha estat només la font de la Bola, sinó que el vandalisme ha colpejat igualment a bancs del Parc dels Vents.
 
Elaboració pròpia