L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

diumenge, 15 de maig del 2022

INFORME: La regidoria d'Agricultura potencia la lluita biològica contra les plagues dels cítrics


La regidoria d’Agricultura va donar a conèixer en la passada Biofira alguns de les característiques del pla de lluita biològica contra les plagues dels cítrics, com la tasca de “criar els depredadors” que es du a cap de fa mesos i es troba en les darreres fases.

El regidor responsable d’Agricultura, Emili Enguix, de Compromís, explicava als assistents de la Biofira, tot el procés de cria dels insectes depredadors, per a la qual cosa va traslladar exemplars en uns menuts insectaris que en permetien l’observació. Una tasca que, com explicava el regidor a tots els curiosos i interessats que s'hi apropaven, requereix d’unes condicions especials en l’habitat de cria dels depredadors fins obtenir exemplars per soltar als camps.

 

Aquesta fase final de solta en els horts del terme pot iniciar-se, afirmava, amb bastant probabilitat a finals del present mes de maig. “Hem de seguir una pautes i no  és tant senzill com deixar els depredadors als horts. La solta s’ha d’efectuar en zones lliures de plaguicides, o bé on  faça mesos que no s’hagen polvoritzat, i primer haurem de determinar en quines zones del terme” indicava Enguix, que comentava que s’haurà de determinar les zones i per això caldrà comptar amb la col·laboració dels propietaris i institucions municipals, com el mateix Consell Agrari.

 


 

Al centre, la cria de Cryptolemus

 

 

Tres depredadores naturals cria la regidoria d’Agricultura

 

El “Cryptolemus”: és un coleòpter depredador de distintes espècies de cotxinilles cotonoses en qualsevol estat del seu desenvolupament. La capacitat de vol del cryptolemus adult permet cobrir una extensa àrea en la recerca de preses, el cotonet.

 

A partir dels mes d’abril, i més encara de maig i juny, cal vigilar l’aparició dels primers brots de la plaga i, una vegada detectats aquests primers focus, cal realitzar les primeres soltes en les zones, habitualment 5 adults per arbre infectat.

 

El cryptolemus és sensible als plaguicides i per tant s’ha d’aplicar quan els efectes residuals han desaparegut, i no aplicar-ne fins un mínim de 2 mesos després de la solta.

 

 

La "Psyttalia concoder"

 

La “Psyttalia concoder”. És una avella parasitoide  de dípters, i per tant molt efectiu en la lluita contra la “ceratitis capitata” o mosca del Mediterrani, i també contra la mosca de l’olivera.  

 

El depredador, abans d’arribar a l’estadi adult pasa per les fases d’ous, larva i pupa i aleshores es desenvolupa dins de l’insecte hoste al qual ataquen.  La femella  busca fruites amb larves de la mosca i diposita un ou a l’interior del seu cos. Les fases de larva i pupa de la Psyttalia transcorre a l’interior de la mosca.

 

Un depredador molt petit: el "Coccidophylus citricola"

 

 

El “Coccidophylus citricola”. El un coleòpter depredador de distintes especies de diaspídids en estat de nimfes i adults. Molt menut, cosa de 1 mm, es fixa sobre l’hoste i posa els ous al damunt dels escuts dels diàspídids. La larva, de color groc, és molt activa sobre tot en el període el creixement.

  

Elaboració i fotografies pròpies