L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dijous, 5 de maig del 2022

Compromís en contra de la prohibició de la crema de les restes de la poda agrícola, com vol la nova llei del govern de Madrid


Compromís s'ha manifestat en contra i presentarà al Congrés i Senat diferents iniciatives per a evitar que la crema de restolls i restes de la poda derivada de les activitats agrícoles siga sancionada com aplicació de la llei aprovada el 8 d’abril sobre Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular. 

La llei impulsada per la ministra Teresa Ribera, del PSOE, i responsable del Ministeri de Transició Ecològica i, per tant, de buscar solucions per a les platges valencianes, en torna a fer una de grossa en considerar les restes agrícoles i forestals com a residus i per tant no es pot autoritzar com a cremes.

Els portaveus de Compromís en el Congrés i Senat, Joan Baldoví i Carles Mulet, davant la nova llei han indicat que "la interpretació errònia de la Llei i aplicar indegudament produeix problemes als agricultors valencians, que no poden patir un inici d'expedients  sancionadors per una mala aplicació de la Llei”. I consideren que la mala aplicació deriva perquè "resulta  impossible complir de la nit al dia amb aquesta restricció, que pot dur als agricultors a sancions de fins a 2.000 euros”.

Cal recordar, com també ha remarcat el senador Carles Mulet, que “la crema de restolls i restes de poda és una pràctica ancestral realitzada in situ pels agricultors amb la qual s'evita l’acumulació de material combustible que podria desencadenar incendis. Evolucionar al triturat a curt termini es complicat", però també ha dit que "la normativa no pot equiparar la crema de materials naturals com la llenya amb una altra classe de residus”.

Els representants de Compromís han demanat una rectificació de la llei perquè siga aplicada de manera que no continga cap prohibició i sanció dels treballs tradicionals, els que sempre s'han fet en el camp, i no siguen considerades iguals les restes agrícoles amb altres com són els  envasos, plàstics i altres objectes, productes de l'home, i no generats per la natura.

Els Plans de Cremes

Tavernes és un dels 400 municipis valencians que tenen establert un pla de cremes agrícoles que hauria de desaparéixer amb la nova llei. Compromís reclama al govern que continue en vigor, i com a mínim durant 3 anys per adaptar-se a la nova situació, els plans de crema dels municipis, que continua l'autorització de la crema de productes naturals procedents del sector primari i s'excloga la crema tal com fan els nostres llauradors de la llei sobre "Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular".

Compromís, dins d'aquest context, proposar al govern de Pedro Sánchez que  ajude a l’adquisició per part dels ajuntaments o col·lectius del sector de la maquinària que puga triturar les restes agrícoles i avançar en aquesta pràctica.

Segons la nota del Senat de Compromís i elaboració pròpia