L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dissabte, 21 de maig del 2022

Ja et pots apuntar a la IV Trobada Internacional de Ministrers (dia 4 de juny) , amb cursos i tallers de musica medieval al monestir de Simat


El monestir de Santa María de Valldigna acollirà el dissabte 4 de juny la IV Trobada Internacional de Ministrers, un esdeveniment centrat en l'ensenyament de la música antiga interpretada amb instruments ministrers de vent. La informació que en nota de premsa ens ha remés el CIMM (Centre Internacional de la Música Medieval)  indica que l'esdeveniment se celebra una vegada a l'any a Espanya amb la participació d'aficionats, estudiants i professionals de la música de diferents nacionalitats i compta com a personal docent amb els membres de la Societat Musicològica «Ministriles de la Reyna».

L'assistència és gratuïta però requereix inscripció prèvia i suposa una ocasió única perquè els aficionats, els estudiants i els professionals de la música puguen acostar-se a la professió dels instrumentistes tardomedievales, i a l'art que desplegaven amb els seus instruments de vent.

 



En l'Edat mitjana  el músic professional dedicat al mester de joglaria, és a dir intèrpret de música profana, se'l denominava ministrer perquè exercia un ofici o ministerium. Excepte els contractats de manera permanent per alguna casa noble, es tractava d'instrumentistes que venien els seus serveis de manera ocasional i independent. En el segle XV els ministrers s'agrupaven en “cobles” o conjunts que tocaven en celebracions religioses i civils, amb un repertori ampli i variat, des de música religiosa fins a danses i cançons de moda de l'època.

La Trobada de Ministers a Valldigna

La Trobada Internacional de Ministrers, que enguany celebra la seua quarta edició al monestir de Santa Maria de Valldigna, està inspirada a l'Escoles de Ministrers de l'Edat mitjana, quan els músics en temps de Quaresma, en cessar les festes i gaubances, gaudien d'una pausa en la seua activitat professional que aprofitaven per a reunir-se en un punt d'Europa, a manera de trobada internacional del sector, per a la posada al dia en matèria musical, compartir coneixements, o la reparació i venda d'instruments. En les tres primeres edicions de la trobada van participar professors de primera fila internacional i alumnat de diferents països, com Espanya, l'Argentina, Portugal, els Estats Units d'Amèrica i Lituània.

 

Ministriles de la Reyna


El CIMM informa també en la seua nota que els tallers tindran lloc el matí i la vesprada del dia 4, en dues sessions, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00, impartits pels professors i músics de diferents nacionalitats que integren la Societat Musicològica «Ministriles de la Reyna», dirigida per Javier Martos Carretero. Es tracta d'un projecte orientat a la recerca i divulgació del patrimoni musical hispanoamericà entre els segles XV i XVII.

Els assistents s'acostaran al coneixement d'instruments interpretats pels ministrers medievals, així com al funcionament en l'època dels conjunts de músics. Els cursos són gratuïts prèvia inscripció a través de cursos@cimmedieval.com i estan indicats a alumnes de conservatori i escoles de música de trombó, trompeta, oboè, flauta dolça, dolçaina, fagot, tuba, bombardí, etc.

En finalitzar les sessions «Ministriles de la Reyna» oferiran un recital, d'oberta orientació didàctica, basat en un repertori de finals de l'Edat mitjana. 

 

Segons la nota de premsa del CIMM (Centre Internacional de la Música Medieval)