L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimecres, 18 de maig del 2022

Farts de que Madrid prenga el pèl a les poblacions afectades per la transgressió i regressió litoral

 

 

Els grups municipals de Compromís en les poblacions afectades en la Safor-Valldigna ja s’han cansat i si hem de fer cas al que van expressar divendres estan  farts que des dels governs de Madrid els prenguen el pèl, als veïns i les veïnes.

I la presa de pèl als ciutadans no és d’ara, sinó de fa anys. Primer ho va fer el PP, per molt que ara es presente com el gran preocupat per les platges després que durant el govern de Rajoy no va moure un dit, i ara ho fa el PSOE, el govern del qual a Madrid després de tres anys no ha donat cap resposta a les peticions dels municipis afectats, tot i que el PSOE d’una forma o altra és govern en molts dels municipis implicats.

 

Els representants de Compromís de les poblacions de la comarca es van reunir davant del punt d’extracció d’arena per a dir ¡prou! I donar a conèixer una moció que es presentarà en totes les poblacions afectades.  Tavernes, Daimús, Guardamar, Bellreguard, Miramar, Piles, es troben en una situació crítica que fa que siga urgent una actuació per part dels organismes competents en la matèria: Costes i el Ministeri.


Principi dels anys 2000. La Goleta encara tenia un un bon arenal

 

I una de les primeres reivindicacions de Compromís és, d’acord amb el que preveu el nostre estatut, reclamar a Madrid que transferesca les competències de Costes a la Generalitat Valenciana, així com els recursos necessaris per exercir-les com ja ho fa  Andalusia i Catalunya que les tenen transferides de fa temps o Balears i Canàries les quals ja han iniciat el tràmit per a que es transferesquen.

 

Aquesta exigència es presentarà en forma de moció als ajuntaments implicats perquè siga aprovada en ple. La moció a més presentarà altres punts entre les quals citem:

 

1. Instar al Ministeri per a la transició ecològica perquè execute a la major brevetat els projectes de regeneració i recuperació de les platges de la Safor-Valldigna i alhora que implante mesures  per corregir els efectes negatius de les infraestructures existents així com sistemes de retenció de l’arena perquè les actuacions siguen més duradores en el temps si més no, definitives. 


Espigó o escullera del Xúquer: una de les causes del problema. Al nord es forma un gran arenal, al sud les platges desapareixen

 

2. Instar als organismes de Ports tant de Cullera com Gandia a que efectuen les mesures correctores previstes en les respectives declaracions d’impacte ambiental i evitar el greu perjudici que pateixen les platges del sud per culpa de la interrupció del fluxe de sediments i la dinàmica litoral.

 

Aquesta resolució serà enviada una vegada aprovada en els plens al Govern de la Generalitat Valenciana i a les Corts valencianes, a la Demarcació de Costes en València, a la Delegació del Govern, al Ministeri para a la transició ecològica, al Govern d’Espanya, al Congrés dels Diputats i al Senat.

Segons el text de moció remés per Compromís