L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

divendres, 20 de maig del 2022

Setmana per la Llengua: Ahir conferència de Ferran Suay "I si parlem (més) en valencià?" i avui Festellés


Ahir per la vesprada-nit i dins dels actes programats per la "Setmana de la Llengua" per la regidoria de Promoció Lingüística dirigida per la regidoria Angela Llinares, de Compromís, va tindre lloc la a  la Casa de la Cultura la conferència de Ferran Suay "I si parlem (més) en valencià?".

L'acte va estar presentat per la regidora responsable de l'àrea, Àngela Llinares, que va introduir el tema de la nit i ens informava sobre el conferenciant, Ferran Suay i Lerma, professor de Psicobiologia a la Universitat de València i que és membre de l'Institut de Política Lingüística d'Acció Cultural del País Valencià i fundador de la Societat Valenciana de Psicologia, i president de Tallers per la Llengua. 


La xerrada de Ferran Suay, molt amena i deixant les coses clares, sobre actituds dels valencianoparlants a l'hora d'usar la nostra llengua en diversos contextos socials, i també de denuncia per les situacions de menyspreu que patim els valencianoparlants en  casos que ens veiem obligats a canviar de llengua, en una consulta mèdica, en una finestreta de l'administració o davant algun agent o força de seguretat.

Temes que el conferenciant ha tractat en el seu llibre "Sortir de l'armari lingüístic"on, com en la conferencia apareixen molts exemples de casos i experiències on la minorització de la nostra llengua és evident i denunciable, i que Ferran Suay i cal esmentar també la seua companya Gemma Sanginés, tracten i ens donen exemples i consells de com actuar per afavorir-ne l’ús d’una manera còmoda.

Una explicació farcida d'exemples de tota mena on es repassava casos concrets que quotidianament es viuen a la societat valenciana, molts protagonitzats per valencianoparlants que "reculem" tot i el nostre dret de viure i expressar-nos en valencià, i altres per persones que no s'integren ni semblen tindre interés per fer-ho tot i viure al País Valencià anys i anys.

 I sobre tot, com deia Suay, sempre en positiu front la nostra llengua, cercant l'empatia amb el nostre interlocutor com a manera de guanyar-lo i fer-lo avançar també en la visió positiva front la nostra llengua.

En resum, una consideració ampla de l'ús social de la llengua sempre des de una consideració bàsica:  el valencià com a cosa nostra,  que hem de promoure tot i que hàgem de canviar la nostra actitud en casos per propiciar i tractar que altres, si el parlen, que no el bandegen i l'abandonen, i si encara no el parlen ajudar a que adquireixen posicions de respecte i positivisme lingüístic.

Recordem els actes pendents dins de la Setmana de la Llengua 

- Divendres 20 de maig. A les 21 hores al Passeig del País Valencià s'hi celebrarà la "Festellés", lectura poètica amb la participació de La Meua Pau i l'actuació musical del grup Batecs. Sopar d'entrepà i entrega dels premis del concurs de TikTok.

- Dissabte 21 de maig. A les 20 hores al Passeig del País Valencià hi ha programada l'actuació de la monologuista Càrol Tomàs amb l'espectacle "Per l'humor de 10".

 Elaboració pròpia