L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

dissabte, 28 de maig del 2022

Operació balena, segona fase: La retirada de la platja ( reportatge fotogràfic i vídeos)


Tal com vam publicar ahir, a última hora de la vesprada s'esperava l'arribada de la grua i camió especials que havien de traure la balena geperuda de la platja i carregar-la al camió. 

I aixi va ser, amb una arribada espectacular del comboi que es desplaçava perquè, no era nomes una grua, sinó altres vehicles i camions amb els contrapesos així com el vehicle de transport de l'animal. Segons es va comentar, els contrapesos s'havien col·locar a la grua per evitar alguna oscil·lació del braç i un moviment de la màquina pel gran que havia se suportar l'extrem del braç, per les 30 tones de la balena. Una simple qüestió física de la llei de la palanca. 



 

Els preparatius de la grua duraren més enllà de la una de la matinada, realitzats pels operaris, que preparaven cables, contrapesos, politges.  Gran expectació per veure el desenllaç per part dels grups de gent que seguíem el treball més enllà de la zona acotada, i a la qual no s'hi podia accedir. Una continuació del que havia estat al llarg del dia d'ahir, quan molts veïns es van acostar per contemplar el cetaci, curiositat que podem considerar-la justificada perquè no és normal i habitual que una balena arribe a les nostres platges, i menys encara un exemplar d'aquestes característiques i grandària.

 

 

 

 

 

 




Després es va iniciar el treball d'enganxament de la balena, tasca en la qual prestaren la seua col·laboració com ja havien fet al llarg del dia els operaris de la brigada municipal, amb la presencia en el lloc de la regidora de Serveis Municipals, Noe Alberola, seguint els treballs. La grua, que com es pot comprovar estava situada en el carrer d'accés, vam vore com girava el braç cap sud per enganxar i elevar el cetaci, i després per l'aire efectuar un gir nord-oest fins dipositar-lo al camió.

 






La tasca més costosa podíem observar que era acoblar bé el cos de l'animal en les cordes, suposem que per calibrar i equilibrar el pes i evitar un desplaçament en l'aire. Una vegada realitzada aquesta tasca ja es va poder alçar ràpidament  i dipositar-la al camió, cosa que també fou bastant ràpida. Les fotografies ens donen testimoni d'una gran part de tot el procés, tot i la dificultat de la llunyania i les condicions de poca llum, només les dels focus del treball.

.


 Aquest matí la grua romania en el lloc on va efectuar els treballs. Ara igual que ahir es van haver d'efectuar tasques de muntatge i preparació, toca fer el treball invers. Mentrestant, la balena geperuda (o iubarta o rorqual) haurà arribat a Sagunt, on serà sotmesa a diversos anàlisis per determinar a més de la causa de la mort i s'estudiarà per conéixer millor altres aspectes de la seua vida (alimentació, malalties que pateix...).

Elaboracio pròpia