L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dimecres, 25 de maig del 2022

L'estat de la qüestió: Tavernes com a culpable dels temporals del passat març i abril i de l'extracció d'arena.

 

 

Ho hem dit en un altre article i ho direm de nou de manera molt resumida:

1. Els temporals que destrossaren les platges de Tavernes foren en els mesos de març i abril. D'això Tavernes no en té culpa. 

2. Perquè Tavernes tinga una mínima platja per atendre als estadants i turistes, i el sector hostaler, immobiliari, etc. puga funcionar i l'economia vallera d'aquests sectors no caiga en picat, calen unes mínimes condicions en la platja. I és el que es busca amb la reposició d'arena.

3. Si Tavernes gaudeix de platges aquest estiu serà perquè Costes ha actuat amb celeritat i no ha esperat a que passe l'estiu. No per la solidaritat i comprensió d'altres.

4. L'extracció d'arena a Gandia - si no anem errats- no és fa dins de zona urbana, tot i que el transit de vehicles afecte el primer carrer urbà. Les platges urbanes de Gandia no queden afectades, es poden gaudir sense problemes.

 

 

Coses que no comprenem

Dit això, no comprenen algunes manifestacions de sectors de Gandia, al nostre entendre totalment insolidaris cap a Tavernes i sense valorar la greu situació de les nostres platges.

- José Manuel Navarro, president de la patronal hostalera de la comarca, “Destí Safor”, qualifica la decisió de Costes de “descabellada”, i parla de possibles "plantes" en l'arena per impedir-ne l'extracció. Navarro diu que una decisió que afecta a tantes famílies (de Gandia) que viuen del turisme es prenga des dels despatxos i sense adonar-se de les conseqüències.

Ens sembla a nosaltres que només a Gandia hi ha famílies que viuen del turisme i no a Tavernes. Ací hi ha també sector hostaler, sector immobiliari i amb prou probabilitat haurien patit una temporada negra i nefasta tal com tenim la platja. A més, cal remarcar que tampoc podrien gaudir-ne de la platja els milers i milers de turistes i estadants. Sembla que això només preocupe i importe a Tavernes. Solidaritat.

 

 

 

- El president de la patronal hotelera de la playa de Gandia, Luis Rodríguez de Rivera, diu que les extraccions també venien malament fins a juny per l'afluència de visitants, i que es reserven el dret a reclamar danys i perjudicis per les pèrdues. Ha posat com a exemple l'Escola de Windsurf que no podrà prestar serveis als clients.

Ens preguntem nosaltres: només importa Gandia?. Això de la Safor i la solidaritat dels pobles de la comarca.... ¿Haurà de reclamar també Tavernes para que se li pague el mal que li han fet i fan instal·lacions com l'espigó de Cullera o el mateix port de Gandia, que també afecta tot el sud de la Safor? O millor potser siga reclamar eliminar les insfrastructures, que es torne a la situació dels anys 1960, quan no teníem problemes.

¿Això d'eliminar, ho recolzarà Gandia? Preguntar no es ofendre, però està clar que tal com tenim les platges a Tavernes, nosaltres ni windsurf, ni xiringuitos, ni en molts lloc podran els turistes posar una tovallola perquè no tindran uns metres d'arena.  

 

 

- El mateix Rodríguez de Rivera afirma que Costes es riu de Gandia i està fent "un atropello" i demana una solidaritat ben entesa amb unes extraccions fetes en un altre moment de l'any més propici.

Pensem nosaltres que la solidaritat de les extraccions ha de ser per a quan a Tavernes li calguen urgentment, no per a quan li vinguen bé a Gandia. Ho repetim: els temporals foren en  marc i abril, no en el passat desembre o gener que aleshores i hauria donat més marge d'actuació. 

Per a que vol Tavernes unes aportacions fetes després de l'estiu, en  eixe "altre moment més propici", quan ja ha perdut completament la temporada estival? Ho repetim: ¿Té Tavernes la culpa de quan s'han produït els temporals? I Costes, ¿ té la culpa d'actuar amb urgència dins de les seues responsabilitats? Sembla ser que fora de Tavernes és molt difícil comprendre que, davant una situació extraordinària de temporals a primavera, calen remeis extraordinaris. I solidaritat. 

 

 

 

- Juan Pablo Tur, Federación de Asociaciones Empresariales de la Safor (FAES), fa unes manifestacions més suaus i diu que l'acció sera "un parxe" perquè no s'atén a la solució definitiva.

Totalment d'acord. Però tenim el dret de dubtar si a Gandia saben o són conscients dels problemes de les platges de Tavernes, de la seua situació i que junt a altres pobles de la Safor portem reclamant més d'una dècada la solució definitiva. I ens preguntem si les associacions i entitats anteriors -algunes porten de cognom "de la comarca" o "de la Safor" han tingut alguna vegada interés a fer pinya al costat de les poblacions afectades de la Safor-Valldigna.

 


 

Els vídeos de les platges després del temporals  

 



 
 

 

Elaboració i opinions pròpies. A partir de les manifestacions que hem llegit i oït a Radio Gandia