L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

divendres, 27 de maig del 2022

Operació balena, primera fase: el cetaci s'ha tret fora de l'aigua (reportatge del treball)

 

Al llarg del matí, i després d’esforços, s’ha pogut traure de l’aigua la balena. Ha costat  molt. Més del que inicialment es pensava perquè l’animal ha superat les dimensions que s’havien calculat ahir,  quan estava dins la mar: ara s’ha comprovat que té 14 metres de llargada i un pes estimat sobre les 30 tones.

Aquest pes de 30 tones estaria per davall del que caldria esperar en un exemplar adult i sa d’aquestes mides, i que estaria per les 40 tones, segons ens informaven els biòlegs de la Fundació Baleària de Mallorca, que han arribat avui a Tavernes. Aquest equip de les illes fa una setmana van deslliurar el cetaci de les xarxes en què estava enganxada i van poder dirigir-la cap a alta mar, en un intent per vore si millorava. Segons ens han dit el cetaci ja estava molt dèbil i, el desenllaç final ha l’hem vist: la mort a Tavernes després d’una travessia Mallorca-platja de Tavernes. 

 

 

 

 

 

Les causes de la mort, segons els biòlegs de la fundació balear, poden ser molt diverses, i no es descarta que el temps que estigué enganxada a la xarxa fos el determinant d’una concatenació de circumstancies que l’han dut a la mort: les ferides, la feblesa, el haver estar temps sense menjar com calia, dificultats per navegar...   Ara seran les analítiques i estudis que es faran a Sagunt qui podran esbrinar les causes. Siga com siga avui ja s’han arreplegat mostres de la pell i algunes vísceres per ser analitzades a la Universitat de València.

 

 

Tal com ja hem publicat, la balena geperuda va morir encara ahir, sobre les 22 hores de la nit, i avui la gran preocupació era preparar el dispositiu per extraure-la de la mar, i dipositar-la sobre l’arena. Això seria la primera fase de l’operació que continuaria després amb un segon dispositiu amb una grua suficient per al pes de 30 tones i que l’aixeque fins carregar-la en un tràiler que puga encabir el cos de 14 metres. 

 



Per dur a cap aquesta primera fase, ja conclusa, hi ha hagut la coordinació de l’Ajuntament amb el Ministeri de Medi Ambient, que s’ha fet càrrec de l’operatiu i aprofitant que hi ha l’empresa que regenera la platja,  s’han usat les seues maquinàries i també la pala de la Brigada Agrària municipal, amb uns operaris que han treballat tot el matí fins aconseguir traure-la de mar i dipositar-la sobre l’arena. Ara el cos de l'animal reposa prop de l’accés existent en la part nord de la Platja de Tavernes, al costat del canal San Pablo. 

 

 

 

Compàs d’espera per a la segona fase: el transport a Sagunt    

Els mitjans municipals no són prou per a una tasca d’eixa envergadura, i més si cal pensar que s’ha d’actuar amb celeritat per evitar que el cos entre en descomposició. Ahir mateix per la nit, i segons ens ha comentat el regidor Josep Llàcer, es va gestionar amb la Diputació perquè aportara la grua i el tràiler, i així dur el cetaci a Sagunt,  localitat on està previst de traslladar-la per efectuar-li la necròpsia i els estudis científics adients.

Tot i que inicialment s’havia previst per a demà dissabte, en el moment d’escriure aquesta notícia s’esperava encara a últimes hores de la vesprada i primera de la nit l’arriba de la grua i camió especial, i s’intentarà encara dur cap el trasllat.

Donada l’envergadura de l’animal es planteja un transport especial i s’estava comentant que seria un comboi amb ajuda i coordinació de la Guàrdia Civil en el trànsit per la carretera.

 

Elaboració pròpia