L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.666
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:57.008

dimarts, 27 de novembre del 2018

L'ESTAT DE LA QUESTIÓ: La taronja de Sud-àfrica puja els preus i la valenciana baixa i baixa.



Parlàvem ahir dels danys i perjudicis de la nostra citricultura. I recordàvem que per un costat hem de patir les inclemències dels oratges: pedregades, gotes fredes, inundacions i gelades. Són riscos naturals. Imprevisibles.

Parlàvem ahir d’uns risc afegit, un risc sobrevingut, i que ens afig més ruïna: les decisions polítiques preses sempre fora de casa nostra i que han fet, històricament, els nostres cítrics moneda de canvi, unes vegades per beneficiar la pesca, altres la ramaderia i altres els conreus d’altres regions. Però sempre els perjudicats els valencians. Fotografia superior taronja de Sud-Àfrica en supermercats valencians.

El darrer, i greu perjudici, ens ha vingut d’Europa gràcies al suport dels partits espanyols (PP, PSOE i Ciudadanos majorment) que, contra el criteri de Compromís, han aprovat l’Acord d’Associació Econòmica entre els estats de la Unió Europea i  els de l’AAE de la Comunitat per al Desenvolupament de l’Àfrica Meridional (SADC)”.

Això ha permés l’entrada massiva dels cítrics de Sud-Àfrica no només a Europa, sinó a la mateixa Espanya. Incomprensible però cert. El vot en contra de l'acord de Compromís, tant en el parlament europeu com al Congres de Diputat i Senat espanyol, no ha servit per res contra la gran majoria que formen PP, PSOE i Ciudadanos a qui hem "d'agrair" la firma i ratificació de l'acord.


Resultat d'imatges de imagenes naranja de sudafrica
Taronja de Sud-àfrica venuda a Alemanya com a classe "valència"


I patim no només la taronja que veiem als supermercats sino que l’arribada de contenidors de cítrics de Sud-Àfrica comporta la possible presència de plagues que no estan presents a la nostra citricultura europea i que impossibiliten la comercialització de la taronja.

Fins ací el que explicàvem ahir, però segons ha informat la Unió de Llauradors i Ramaders el preu dels cítrics sud-africans es multiplica i les cotitzacions dels cítrics valencians continua a la baixa. 

Els preus de les exportacions de Sud-àfrica s'han duplicat 

Un estudi del sindicat indica que els preus d'exportació de Sud-àfrica han crescut en dos anys de forma exponencial des de la signatura de l'acord. La mitjana d'augment és del 50% taronges en passar del 0,39 €/kg a 0,58 €/kg i del 47% en mandarines en elevar-se de 0,67 €/kg a 0,91 €/kg en l'última campanya.

Mandarina sud-africana. De 0'67 a 0'91 el kg


I hi ha més: les exportacions sud-africanes han crescut amb l'acord un 10% en taronges i un 11% en mandarines. Son 2 milions de tones que entren pels ports d’Holanda, el Regne Unit i Portugal majorment, països on la inspecció és més lleugera mentre Espanya ha desaparegut com a port de recepció.

També, i gracies a l’acord, la superfície de cultiu de cítrics en el país africà s'ha elevat un 11% de mitjana, les vendes de plantons a Sud-Àfrica s’han duplicat, sobretot els de varietats de mandarines tardanes. I eixes entraran en producció en pocs anys i seran més competència per a les valencianes.

Com vam dir ahir la primera part de la campanya citrícola ha estat desastrosa i en part es deu a l'acord comercial i la presència en els lineals de les tendes i supermercats espanyols fins fa pocs dies d'una gran quantitat de cítrics de països tercers. 

Taronges de Sud-àfrica en tendes valencianes
La Unió assenyala que milers de tones de satsumes i clementines s'han quedat en els arbres sense arreplegar perquè han quedat desplaçades dels mercats europeus davant la saturació de cítrics de països com Sud-àfrica que, a més, tenen accés lliure en mandarines i tracte preferencial d'entrada en taronja que a més es liberalitzarà totalment en 2026.

I mentrestant, Compromís es va quedar sol demanant que Espanya vetara l’acord. Ara es Compromís qui ha demanat en el Congrés l’aplicació de la clàusula de salvaguarda del mercat per la pressió competitiva de països tercers, una petició en la qual amb tota seguretat es quedara de nou a soles. Això sí, els valencianes i valencianes continuarem ofrenant noves glòries a Espanya i recolzant partits que fan de tot, menys defensar els interessos del valencians. 

1 comentari:

Anònim ha dit...

Que negre es el futur de la taronja. I tots mut i el comerciants portan taronjes de Sudafrica i les nostres ni les volen.