L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 20 de novembre del 2018

El dia després de les plogudes (II): El Clot de la Font i l'assut.


 Ha plogut molt a la Valldigna des del passat dimecres. Quantitats molts importants que el gràfic elaborat per MeteoVall-AVAMET ens permet apreciar amb tota la seua magnitud, i on destaquen eixos 630 litres de Barx. A la nostra localitat la quantitat ha estat 414 en la zona prop del Cambro, que ha anat minvant al moment que ens acostem a la platja amb un màxim de 274. Així i tot quantitats molt importants.

I eixa quantitat, sobre tot la caiguda a Barx es nota de seguida en tres brolladors naturals de la Valldigna: Els Brolls a Simat, que és on considerem naix el Vaca, el Clot de la Font que formarà el Badell i la font del Bolomor a Tavernes. 


Tots tres beuen del sistema càrstic del Montdúver que, per usar un símil i dient-ho de forma molt senzilla, és com una gran esponja amb els seus forats interns que s'ompli d'aigua i després la va deixar escapar poc a poc. No cal dir que en el cas del Clot de la Font es rar que deixe de rajar, minva amb la sequera però nosaltres no coneixem cap cas d'haver-se assecat, mentre els Brolls i la Font de Bolomor són de surgència temporal, s'assequen al poc de temps. 



I en grans plogudes, com la d'aquesta darrer setmana, es mostren en tot el màxim esplendor de l'aigua que deixen escapar. Les imatges ens mostren com brollava avui el Clot de la Font, després de 12 hores sense ploure. I tot eixe toll, formant el Badell, va a parar al riu Vaca. 



Els Brolls, que també han sorgit amb força aquests dies, arrepleguen l'aigua de Barx mitjançant l'avenc de la Donzella, i donen cabdal al riu Vaca, que augmenta després en rebre barrancs tan importants com el del Castell o del Malet. Tot això fa que el Vaca quan arribe a  l'assut de Tavernes vaja en grans plogudes ja completament ple, amb l'espectacle de l'aigua saltant per dalt  de l'antic mur que ara ens serveix de pas del riu principalment. 



El riu Vaca ha abaixat el nivell en passar pel pont de l'Escorxador, mirador on tots ens acostem per comprovat quanta aigua passa i perquè no dir, per intentar endevinar si en farà una de les seues. Avui el nivell havia abaixat, no obstant passava aigua, i en passarà encara uns dies. Només tenim el conhort que amb el nivell actual no té perill de desbordar de carretera cap avall, que ja ho tenim massa bé per enguany.