L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.768
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:34.518

dissabte, 17 de novembre del 2018

Tavernes demanarà la declaració de zona catastròfica per al municipi


 
L’alcalde, Jordi Joan, i el regidor d’Agricultura, Javier Escrihuela, han confirmat que l’Ajuntament sol·licitarà al govern de l’Estat la declaració de Tavernes com a zona catastròfica pels greus danys provocats pels desbordament del riu Vaca. En la fotografia, el riu desbordant per la zona del pont de la carretera i Tancat.

El desbordament del Vaca ha afectat una gran extensió del terme valler, i com ahir ja indicava el regidor d’Agricultura, Javier Escrihuela, més de la meitat de la producció de cítrics es perdrà pels efectes de “l’aiguat”, sense oblidar el “pixat” en la més madura si continua la situació d’humitat tant de temps. En les zones pròximes a la carretera nacional, el nivell de l’aigua en alguns punts arribava a un metre, cas de les partides del Moreral, Les Llenques, Marjaletes, el Rafol o el Tancat, on indicava que hi ha punts que només es vien ahir el cim dels arbres en alguns llocs.

Per la seua banda l’alcalde de Tavernes, Jordi Joan, en una intervenció en directe en la Televisió Valenciana parlava clar i posava les coses al seu lloc en reclamar a la Confederació i a l’Estat actuacions que no porten a cap de fa anys. Va recordar com la Confederació, que es competent i responsable, no neteja el riu ni barrancs i eixa faena l’assumir i pagar l’Ajuntament, que ni es competent, ni te l’obligació ni té els mitjans.

Igualment va reclamar solucions definitives per al riu Vaca, des del naixement fins a la desembocadura, i recordava que Tavernes arreplega les aigües plogudes tant a Barx, com a Simat i Benifairó i qualsevol solució a la problemàtica del Vaca ha de ser global, o siga recuperar el projecte de canalització que, com els nostres lectors ja coneixen, va ser paralitzat (2011) i posteriorment eliminat (2015) de les obres estatals pel govern de Rajoy (PP), a pesar d’estar declarat el projecte del Vaca com a urgent i necessari en el Pla Hidrològic Nacional vigent.


Danys en els cítrics

El regidor Javier Escrihuela en una primera valoració feta ahir, i que s’haurà de corregir amb el pas dels dies talment com es veja els efectes de la inundació, considerava que s’ha perdut la meitat de la taronja d’una de les millors zones de Tavernes, aquella que es considera pels comerços com a “de marca”.

Els danys a l’economia de l’agricultora seran greus perquè la fruta afectada, com deia el regidors, no es podrà comercialitzar, amb la qual cosa la temporada es podrà donar com a acabada en les zones afectades, amb la consegüent pèrdua de la inversió feta enguany, per un costat, i per un altre la pèrdua del valor de la collita.

Una de les preocupació del regidor és el desaigüe dels camps, perquè ni no es produeix prompte, l’aigua estancada en els camps pot produir la denominada “asfixia radicular” i afectar els fruits que poden caure de l’arbre.

Javier Escrihuela a més comentava que també caldrà sumar una despesa afegida: la derivada de la compra i aplicació de productes fitosanitaris quan escampe l’oratge per evitar malalties i problemes en els arbres que minven la producció en els anys venidors.


L’ajuntament sol·licitarà la declaració de zona catastròfica perquè els agricultors puguen reclamar ajudes, amb independència de les que puguen rebre de l’assegurança agrària en els casos que hagen concertat alguna pòlissa.

Totes les valoracions de danys cal considerar-les com a provisionals, a l’espera de que la pluja ens deixe, i això sembla complicat ara mateix. Caldrà estar ben atents a l’oratge perquè s’anuncia un nou període de pluges a partir de demà diumenge.

I com a única cosa positiva el fet que la pluja d’aquests dies, unida a la que ja vam tindre el mes passat, ha servit per acabar amb la sequera i haurà recarregat tots els aqüífers de la Valldigna, a més que pot contribuir a que augmente la grandària de les taronges de pròxima comercialització en aquells punts del terme no afectats per les inundacions.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Es urgent que la Confederació arregle el Vaca

Anònim ha dit...

Falta fa, pero estan burlanse el pp sempre i ara cs de tots els ciudadans i ciudadanes de la Valldigna i sobre tot a Tavernes que mou traguen tot.

Anònim ha dit...

Tranquil ara ja no mana el PP i el PSOE ho arreglarà.