L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dilluns, 5 de novembre del 2018

INFORME: Història d’una discriminació a Tavernes i la Valldigna: el projecte del Vaca


Fa uns dies vam viure una situació de perill pels 221 litres de pluja en dos hores. Tot Tavernes va estar pendent del riu Vaca, i sort que no es van repetir les inundacions viscudes el 1996 i el 2007. D'això en fa unes setmanes, però volem recordar tota la història del projecte que, per culpa d'uns i d'altres,  no està executat.

Els inicis

El "Pla contra Inundacions de la Safor-Valldigna" va executar la part corresponent al riu Serpis i zona d'influència de Gandia entre els anys 2006 i 2012. El pla havia d'evitar inundacions en els rius Serpis i el Vaca, havia estat aprovat pel Govern de Zapatero amb els diners que el govern d'Aznar havia assignat al transvasament no fet de l’Ebre i que venien d'Europa.


El Pla de la Safor-Valldigna contemplava la canalització del Vaca com a prioritària i urgent. El projecte estava aprovat, la licitació començada i s'havia d'adjudicar en uns dies quan, l'entrada de Rajoy al govern d'Espanya, va paralitzar i després anul·lar el projecte. Cada vegada que plou i amb gota freda més, la de Tavernes estem amb l’ai al cor, mirant el nivell del Vaca. 

Un projecte Safor-Valldigna que només va fer obres a la Safor no a la Valldigna

El projecte del Vaca formava part del "Pla contra Inundacions de la Safor-Valldigna", era una obra prioritària i urgent, però durant el govern socialista de Zapatero només s’hi van executar obres del pla a la Safor,  però cap a Tavernes o la Valldigna.


Les inversions foren:

1) més de 10 milions d'euros per a executar el reforç de la presa de Beniarrés, amb laminació de l'entrada d'aigua al pantà i reducció de la punta d'aigua que arribava a Gandia

2) la presa de laminació del riu Vernissa, una inversió de 36 milions, per detindre les crescudes abans de desembocar en el Serpis.

3) A Gandia la canalització del Serpis amb una inversió de 17,8 milions d'euros.

El president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer era el socialista Juan José Moragues, de Gandia, ciutat on havia estat regidor. Socialista era també el govern de Gandia quan és van executar els obres, com també ho era el govern d’Oliva. A Tavernes governava el PP i després, quan Rajoy va governar a Espanya, tampoc va fer res per canviar la situació. Ho veiem de seguida.

Desbordament del riu pel Tancat i Séquia la Bova el 19 de desembre 2017

 Y en eso llegó... Rajoy:  primer paralitzà i després eliminà  el projecte

El govern de Zapatero va redactar,  aprovar i licitar el projecte del Vaca. Només faltava l'adjudicació, que no es va tractar al darrer Consell d'Administració d'Acuamed ja en època electoral.  Nomès entrar a governar el PP el va paralitzar, a pesar que disposava dels diners per executar l'obra i era prioritari i urgent en el Pla Hidrològic Nacional.

La història final ja la coneixem. L’any 2011 Rajoy era nomenat president i el que era urgent per al Pla Hidrològic Nacional va passar a no ser-ho: El govern del PP va paralitzar l’adjudicació del projecte.

Licitació de l'execució  del riu Vaca que Rajoy va anul·lar

Compromís al Congrés de Diputats, a petició de Compromís Tavernes, ha demanat els anys 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 i 2018... set vegades!!!  la inclusió del projecte en els pressupostos de l’Estat. Les esmenes de Compromís sempre han estat votades en contra pels diputats del PP, inclosos els valencians, tot i que va ser el seu partit de Tavernes qui va crear el despropòsit del Vergeret. En aquests darrers anys, s'ha sumat també Ciudadanos al vot en contra d'incloure el projecte del Vaca en els pressupostos de l'Estat. Ni PP ni Ciudadanos han defensat els interessos de Tavernes.

La falta d'actuació en el riu Vaca ha dut a la desfeta de marges del riu, en els camins Sequia la Bova i el Tancat. El govern de Jordi Joan ha estat durant sis anys amb gestions davant la Confederació, perquè repararen els marges del riu. La Confederació, que depenia del govern de Rajoy, igual que no neteja el riu no ha fet cap obra de manteniment. 

Aixi era el pla del Vaca no executat

Hem estat deixats de la mà dels Deus i de Rajoy durant 7 anys respecte al riu Vaca. Ara ha canviat el govern i caldrà tornar a demanar en els pressupostos del 2019 el mateix que s'ha demanat durant  7 anys: l'execució del projecte del Vaca. 

Esperem que ara el govern socialista - amb la pressió de la sucursal a Tavernes- ho faça realitat. Ens ho deuen, després de discriminar-nos entre el 2006 i 2011, quan només actuaren a Gandia. No volem estar mirant el cel, sempre amb l’ai al cor, sobre tot quan la borrasca se centra al golf de Cadis i hi ha una entrada de vent humit de Llevant: la gota freda.

Nota: les 3 fotos de Tavernes són de la darrera inundació del riu, octubre 2007

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Tota la raó. Estem discriminats a vore si el President Sanchez ho arregla ara.

Anònim ha dit...

Ja, ja,ja Sánchez. Si no apreta Compromís, no hi ha res a fer.

Anònim ha dit...

I entre els que va votar en contra, un del poble senador del PP vergonyos que viu en Valencia. I diuen que miren per el poble i este no mira ni per el seu.