L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimarts, 20 de novembre del 2018

El dia després de les plogudes (III): Quin desastre!!! Ho hem perdut quasi tot!!!


Molt de mal han fet les pluges sobre la Valldigna i el desbordament del Vaca en les zones agrícoles. Tant de mal que algunes veus ja consideren la collita com a perduda, i la poca que es puga salvar està en perill de que l'excés d'humitat faça malbé la pell de les mandarines, en plena recol·lecció, però que s'haurà d'endarrerir per la inundació dels camps.

La Partida, la Marina, els Marenys, el Tancat, el Camí Herrera, Marjaletes.... tantes i tantes més afectades que podem dir sense por a equivocar-nos que el temporal de pluges ha estat un colp de gràcia contra l'economia dels nostres llauradors.


Les fotografies parlen: camps i més camps inundats, camins plens d'aigua pels quals encara no es pot passat, carreteres com la Natzaret-Oliva, el nostre Camí Reial, tallat en sentit Cullera i Xeraco, ens parlen de la intensitat de la inundació del terme valler.

 No hem d'oblidar que estem a quatre dies de que moltes varietats de cítrics entren en plena maduració, i ací a la Valldigna tenim taronja primerenca que pot patir problemes de fong en la pell per excés d'aigua i humitat.

 

I sense oblidar un altre greu problema: l'afecció a les arrels, l'asfixia radicular, en unes circumstàncies, com poden vore a les fotografies, que tenim camp inundats i mentre el nivell del Vaca no abaixe i bastant, molts camps no s'assecaran completament.

L'aparició del "pixat", les taques per excés d'humitat, dependrà de l'oratge durant les pròximes setmanes: altes temperatures i humitat poden agreujar el problema, que es podria mitigar amb un temps sec amb baixes temperatures.  Com a conhort, les varietats tardanes poden gaudir de major calibre i qualitat per les pluges.



Però no és només la collita, són els camins, els murs, les canalitzacions, tant públics com privats. Alguns podran cobrar si tenen assegurança, però no oblidem que tots els tractaments fitosanitaris suposen despeses, moltes de les quals no estaven contemplades dins de l'economia dels nostres agricultors.

Esperem que el govern de l'Estat se'n faça ressò del mal que han fet, en conjunt, les pluges de fa un mes i les d'ara, i no només a la Valldigna o la Safor, sinó també a les Riberes i a les comarques del nord de Castelló.  

Esperem per tant una declaració de zona catastròfica mitjançant la qual l'agricultor reba ajudes que puguen pal·liar l'economia i els Ajuntament poder atendre la reparació de les infraestructures danyades.



Responsabilitat del govern de Madrid i de la Confederació

En el cas de Tavernes, tal com hem explicat mil vegades, l'Ajuntament no és competent ni té cap responsabilitat respecte al riu Vaca. Mireu com són les coses que, per a netejar el riu de canyes i vegetació, l'Ajuntament ha de demanar permís a Confederació i seguir les seues directrius.

Tot allò que gira al voltant del riu (neteja, manteniment, reparació de marges, adequació del llit...) és responsabilitat i obligació de la Confederació que actua per delegació del Ministeri de Transició Ecològica, nom amb el que el govern del PSOE, ha batejat l'antic Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient. 


Encara que no ho semblen són dos solars del polígon El Golfo, en la Partida

Vist el vist, es girarà d'esquena novament Confederació i el Ministeri? Passarà tant de Tavernes que fins i tot és l'Ajuntament, amb els propis diners, qui tots els anys ha de dur a cap i pagar la neteja del riu, sense correspondre-li ni tindre obligació?

Siga com siga, una vegada més es demostra la necessitat de dur a cap l'execució de la canalització del Vaca. Son massa vegades en les últimes dècades d'inundacions i desastres:

1989: Primera setmana de setembre, una brutal pluja de convecció es va endur el pont
1996: 11 de setembre. Inundació de mig Tavernes després d'una pluja que els pluviòmetres no pogueren mesurar. Eren altres temps i es van desbordar en els 500 litres.
2007: 20 d'octubre: Desbordament del Vaca que afecta la zona baixa, fins el Passeig Colon
2018: octubre i novembre: Inici de desbordament en el poble, però gran desbordament en el terme. 
20...    Fins quin any?