L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

divendres, 16 de novembre del 2018

Mig terme municipal inundat i danys, molt de danys, a l’agricultura



El regidor d’Agricultura, Javier Escrihuela, s’ha mostrat trist i preocupat per la situació i, si voleu fins i tot, cabrejat per la impotència de vore com davant fets com els esdevinguts la passada nit,  els esforços humans i tot el que hi havia a punt per previndre els mals,  no ha servit per a res.   

Javier Escrihuela ens ha comentat que tot estava preparat i disposats els efectius humans i materials de l’Ajuntament i de les forces de seguretat local per fer front a un nou temporal de pluges, però han estat més d’un centenar de litres els que ha plogut al llarg de la nit (130 a Benfiario i 108 a Barx) i això ha provocat l’espectacular crescuda del Vaca i el desbordament.

Camps inundats, molt camps inundats


 “I contra això no podem fer res. Tavernes es traga l’aigua que plou en la zona alta de la Valldigna. I el resultat ha estat fatal. Fatal pel terme, que el tenim mig inundat. De la carretera nacional cap al Moreral, Les Llenques, Marjaletes... tot això està tot inundat, amb un metre d’aigua. De la carretera cap al Rafol, el Tancat... allí hi ha punts on només es veuen els cops dels arbres en algun lloc. Fatal

El regidor ens ha confirmat que se n’ha eixit el riu per tots els llocs. “Per tot. és molta més aigua de la que pot dur. A Benifairó ha plogut durant tota la nit a mars, més de 110 litres fins la matinada, i com que el riu ja anava ple, l’avinguda de les aigües ha provocat les inundacions. Ara tenim una quasi normalitat en la zona urbana, però en la zona rural els problemes continuen”.

El pont de la nacional i treballs de neteja de canyes


Un dels punts conflictius, com sempre passat, ha estat el pas del Vaca per la carretera nacional. El responsable d’Agricultura ens comentava que han estat “tres hores  de treball amb la retro d’una empresa privada,  llevant el tapó de canyes de la nacional. Son canyes llargues que baixen de dalt, dels termes de Simat i Benifairó. Nosaltres el riu el teníem totalment net de la passada ploguda. Totes eixes canyes s’acumulen al pont de la nacional”. 

Però a més, el regidor ha enviat la retro de l’agrària al Pont de Malet on també confirma que  hi ha acumulació.

El riu Vaca passa així en la zona baixa del terme municipal
 “El pont de la nacional  ha acumulat el doble de canyes de la passada ploguda.  Ha estat molta aigua, però les Administracions competents en aigües haurien de fer alguna cosa. Tavernes no pot estar sempre mirant el cel per la inseguretat que tenim en no haver-se fet les obres que calia. Al final no sé si haurem de fer com a Tous: fer un pantà i viure dalt la muntanya”.

I mentre ara l’oratge sembla ser que ens dóna una treva, el cap es dirigeix cap a altres problemes: els danys a les collites, perquè el sacrifici i el treball de tot un any pot haver-se convertit en no res. “En uns quants dies es quan es vora l’efecte sobre les taronges. I molt em tem que de mig arbre cap avall no en quede cap. Un desastre”.

El pas per davall la nacional en la zona de la Casa Verda

Davant aquest panorama i el perill que pot representar caminis inundats, el regidor ha tornat a repetir la recomanació de l’Ajuntament: no transitar per camins rurals, ni anar a vore el riu, perquè es poden entorpir els treballs dels operaris.

Li agraïm a Javier Escrihuela, regidor d'Agricultura, que ens haja dedicat uns minuts i així poder informar als veïns i veïnes vallers quina és la situació ara mateix en el camp de Tavernes.

1 comentari:

Anònim ha dit...

I el pp i cs votan en contra de canalizar el riu, vergonyos i lamentable.