L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dilluns, 12 de novembre del 2018

REPORTATGE: El col·lector de la platja: història completa i detallada de 12 anys (2006-2018)

 
El passat plenari el consistori va aprovar el finançament plurianual per a executar les obres del col·lector de la platja. Una inversió sobre els 1’4 milions d’euros, als qual caldrà sumar una quantitat semblant que pagarà la Generalitat, tot gràcies a les gestions de l’alcalde Jordi Joan, i que estalviarà una bona quantitat a les arques municipals.

Aquesta bona notícia cal unir-la a la del plenari de juny, quan el consistori aprovava amb els únics vots de Compromís els 422.000 euros de la construcció del vial que unirà les dues platges valleres i davall se soterrarà el col·lector.

Anys, molts anys per arribar on ara estem: El col·lector disposa dels terrenys, està aprovat el sistema de finançament i ara queda la fase de licitació i execució de l’obra.

Per arribar ací es va canviar el projecte inicial per millorar-lo i l’alcalde Jordi Joan va haver impulsar en les Corts Valencianes una modificació en la Lotup que facilita els terrenys per executar obra pública no a Tavernes sinó a qualsevol localitat valenciana.

De tot això parlem ara, en una recopilació de la història del col·lector de la platja, nascut com a obra necessària i urgent per evitar inundacions fa més de 12 anys.
 

Govern del PP 2007-2011: no va avançar res del col·lector
 El col·lector era declarat obra urgent i necessària però... El govern del PP. 

El Pla Director de l’Aigua Potable de Tavernes contemplava un gran col·lector en la platja per evitar inundacions amb fortes pluges. L’any 2006 el PP, amb majoria absoluta, concedia a Aquagest la gestió de l’aigua potable i l’execució del Pla Director. Però no se li va exigir la construcció immediata del col·lector, tot i que era una obra urgent i necessària entre les obres de millora a executar per la concessionària. 

El PP va tancar els pressupostos municipals de l’any 2007 i 2008 amb un romanent negatiu de 3’4 milions i 4’5 milions. I es va vore obligat a redactar un Pla d’Ajust de millora de l'economia, amb un préstec de 6 milions per remodelar l’Avinguda de la Marina i executar el col·lector. Com que el Pla d’Ajust no el va complir, tampoc va executar el col·lector. 

Document on es demana el préstec de vora 2'7 milions del canon d'aigua potable i, a canvi, se li eximeix a la concessionària de finançar el col·lector
 
L’economia municipal anava de mal en pitjor: Com a solució i fent ús de la majoria absoluta van demanar a Aquagest un préstec pels diners del cànon d’aigua potable. Van rebre 2’7 milions avançats del canon,  però les futures corporacions, fins el 2026, deixarien de cobrar-lo i també el PP va lliurar a Aquagest de l’obligació que tenia de finançar el col·lector.

El 2009 i el 2010 són els anys dels “Plans E-1 i E-2” de Zapatero i del Pla Confiança de Camps. Tavernes va rebre 8’7 milions per a obres en poble i la platja. S’hauria pogut executar el col·lector,  però els diners es van destinar a altres coses.


El "tubet"enterrat davall de l'Avinguda no aprofita per a res
El PP mai no ha explicat a Tavernes perquè no construir el col·lector amb una part d’eixos 8’7 milions, uns diners que s’havia trobat, sense pensar. El col·lector no es va fer, però sí que es van gastar 1’7 milions en arreglar la part de dalt de l'avinguda suprimint més de 120 places d'aparcament. De nou el col·lector sense fer: un tubet enterrat que ni anava a cap lloc ni servia per a res.  I para de comptar.

Igual per dissimular van reservar per al col·lector 700.000 euros del préstec de 4’7 milions que van fer al final del 2010. Amb eixos diners, ni per a pipes, i damunt  el préstec de 4’7 s’està pagant ara, en les legislatures 2011-2015 i 2015-2019, ja amb govern de Compromís.

L'alcalde explica al PP que implica per al col·lector el canvi de la Lotup impulsat per ell en les Corts Valencianes

El projecte final de vial i col·lector: el govern de Compromís
 

Compromís arriba al govern de Tavernes sense projecte, sense autorització de Costes ni de Confederació per abocar les aigües a la mar, sense consignació completa per a les obres i sense cap expedient per aconseguir els terrenys. 

Les gestions de Compromís obtenen les autoritzacions i es redacta un projecte inicial de pas pel carrer Blasco Ibañez, com sempre s’havia anunciat. Però el projecte de col·lector val 3 milions, lluny dels 700.000 del préstec que s’estava pagant.

El projecte va ser aprovat en plenari, però com que la inversió de 3 milions era molt gran per a un Ajuntament aleshores en la ruïna, es va decidir buscar una alternativa que aprofitara millor la inversió.

El projecte final nascut de l'informe de TYPSA per millorar tota l'obra
 
El govern de Compromís va encomanar a TYPSA un estudi alternatiu. Resultat:  millor construir el col·lector davall d’un nou vial de 18 metres d’ample en la zona perimetral del sector 13. O siga, obrir un carrer nou amb dos sentits de circulació per facilitar la connexió de les dues platges valleres, davall enterrar el col·lector i millorar el carrer Blasco Ibáñez i els carrers adjacents.
 

L’alternativa millorava el desaigüe d’aigües pluvials, amb un tanc de tempesta per poder transvasar aigua a la Séquia Mare i millorava el trànsit per la zona, cosa que era un gran desig dels veïns. 

El PP va votar en contra del nou projecte de vial i col·lector (novembre 2015)

El govern de Compromís va acceptar dur endavant el nou projecte i el presenta al plenari el mes de novembre del 2015. Tots els partit l’aproven, excepte el PP, que el va votar en contra.

Ara calia aconseguir els terrenys, facilitat per un canvi en la Lotup, aprovat per les Corts Valencianes en el 2017 a iniciativa de l’alcalde de Tavernes Jordi Joan. Eixe canvi legislatiu beneficiava tots els pobles valencians a l'hora de fer obra pública i va ser votat en contra pel PP.


Després l’alcalde gestionaria amb la Generalitat una ajuda a la construcció del col·lector, sobre els 1’5 milions d’euros, diners que s’estalviara Tavernes.

Només Compromís va votar a favor dels diners per construir el vial (juny 2018)

El juny del 2018 el plenari aprova els diners per executar el vial perimetral. Només Compromís va votar a favor dels 422.690 euros que costarà construir el vial perimetral. Cal dir que en eixa sessió no era present el regidor d’EU per motius personals.


 
El projecte actual contempla un sentit en Blasco Ibánez i ampliar les voreres
I l’últim capítol va ser el plenari de novembre, on es va aprovar la proposta del govern de Compromís de finançament plurianual de les obres del col·lector de la platja i les obres de reurbanització del carrer Blasco Ibáñez i adjacents. 

4 comentaris:

Anònim ha dit...

M'han comentat que el vial per on passaran els cotxes , no travessarà el canal ja que ixirà abans per on està la fira cap al carrer Joan de JOanes. És cert? Com serà aleshores la senyalització perquè no tindria molta lògica si es pensava fer tot Blasco Ibañez de només una direcció ( cap al centre platja). O es farà una redona menuda i un tram si que serà de doble sentit cap a la goleta.No podeu explicitar-ho un poc més com transitaran els vehicles. Moltes gràcies per la info.

La Cotorra de la Vall ha dit...

No arribem a eixe nivell de concreció. Ho lamentem. Vosté pot dirigir-se a la secció d'Urbanisme de l'Ajuntament i preguntar com serà la solució del vial en els sectors 13 i 19 afectats.

Anònim ha dit...

M'han dit que el vial no arriba fins el canal i el colector tampoc. Sabeu si es veritat?

La Cotorra de la Vall ha dit...

Pot vosté llegir totes les noticies que hem publicat al respecte o anar i dirigir-se a la secció d'Urbanisme de l'Ajuntament on podrà preguntar unes qüestions que, pensem, estan molt clares en tot el publicat.