L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

divendres, 16 de novembre del 2018

La Confederació no exigirà executar la sentència del Vergeret i es compromet a agilitar els temes paralitzats de Tavernes



El regidor d’Urbanisme, Josep Llácer, va mantindré ahir una profitosa reunió amb el Comissari d’Aigües de la Confederació, Miguel Polo, on s’abordaren les solucions que Tavernes té pendents amb l’entitat, a saber el projecte del mur del Vergeret, l'autorització d'abocaments de la futura depuradora, la regeneració de l'Ullal Gran i la tanca del parc caní en el polígon del Pla (fotografia superior).

Josep Llácer ens comentava ahir que va ser una reunió profitosa, sobre tot per rebre la confirmació que Confederació no exigirà executar la sentència del Vergeret, i menys quan es fàcilment comprovable tots els esforços que està fent Compromís per donar una solució definitiva a un problema que el govern actual ha heretat dels anteriors del PP.

Bona prova de la voluntat i predisposició dels actuals responsables de la Confederació va ser la mateixa durada de la reunió: més d’hora i mitjà estudiant els problemes vallers amb el tècnic municipal, quan l’última reunió amb la Confederació fa uns mesos, aquella que se li va donar a l’Ajuntament “el refresquet” de que executaren la sentència, a penes va durar 10 minuts.

En aquest punt es contempla unes comportes que eviten l'entrada d'aigua en cas d'inundacions

El mur del Vergeret

El projecte del mur que l’Ajuntament haurà de construir entre l’assut i la zona del Tol·lo, uns 2 quilòmetres de llarg, va ocupar part de la reunió, i on Miguel Polo es va comprometre a agilitar l’informe del nou projecte, el segon, amb les modificacions que volia Confederació: un mur més alt de 0’80 metres a 2 metres i la instal·lació de comportes en el pont del riu, que es tancarien hermètiques en cas de risc d’inundació.

L’informe de Confederació és necessari per redactar el projecte d’execució del mur i establir uns costos, que el regidor d’Urbanisme no s’atreveix a quantificar, però que sense dubte haurà de fer front l’Ajuntament, amb independència que demane subvencions a les Administracions perquè el cost final pot arribar a ser milionari.

El govern de Compromís considera que el mur és una obligació per complir  la sentencia del Tribunal Suprem, però la solució definitiva no és altra que l’execució del projecte de laminació del Vaca. Així li ho va expressar Llácer al Comissari d’Aigües, al qual li va demanar fera arribar al govern de Madrid aquesta necessitat perquè no solament està el problema del casc urbà de Tavernes, sinó altres zones del nostre terme municipal, a més dels problemes en la resta de municipis per on passa el riu.

La represa del projecte del riu Vaca, tal com es veu, al final ha de ser una decisió política a prendre pel govern de torn de Madrid (el projecte és urgent i necessari en el Pla Hidrològic Nacional encara vigent). Recordem que si no hi ha projecte del Vaca és perquè els últims 7 anys les esmenes presentades per Compromís als Pressupostos Generals de l’Estat perquè s’incloguera l’execució del projecte del Vaca ha estat votada en contra pel PP, i també els últims anys Ciudadanos l’ha votada en contra al donar recolzament al pressupost de Rajoy.

La nova depuradora i els col·lectors fins els nuclis urbans ,segons el projecte que disposa Confederació i EPSAR
  
Abocaments de la depuradora

El Comissari d’Aigües es va mostrar favorable a agilitar el projecte dins de les seues possibilitats perquè l’informe final de la Confederació està en relació amb l’informe que li envie l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (EPSAR), depenent de la Generalitat. És a dir, l’entitat de la Generalitat emetrà un informe inicial  provisional que remetrà a Confederació perquè l’estudie i presente els punts a rectificar. Tot  abans de redactar el que seria l’informe definitiu dels dos organismes, que són els que han de donar el llum verd a l’execució de la depuradora vallera. Aquesta instal·lació l’ha de sufragar la Generalitat a través ´ño lk, que ha de sufragar l’EPSAR.

Miguel Polo va felicitar a Josep Llácer per la tasca feta des de l’Ajuntament i sobre tot per l’agilitat i rapidesa en la redacció i presentació dels documents que li corresponen a Tavernes, molt abans del que calia esperar en el temps, afirmava.

La reunió va servir també per a confirmar el que el govern de Compromís ja tenia coneixement: l’EPSAR contempla la depuradora vallera en la planificació de les obres pròpies del 2019.



Vista de l'ullal després les passades pluges

La regeneració de l’Ullal Gran i Fontetes

Un altre tema paralitzat a Tavernes perquè  la Confederació no ha donat la seua autorització és la regeneració dels dos ullals ubicats en la zona de “Las Cinco Hermanas”, l’ullal Gran i l’ullal de Fontetes.

El projecte disposa d’una subvenció de la Diputació per executar-se, però fins ara no s’ha pogut avançar perquè la Confederació no ha remés l’informe i autorització per a iniciar les obres.  Recordem que aquestes obres contemplaven una neteja del llit de l’ullal amb eliminació de restes d’enderrocs d’obra que s’han llançat, l’eliminació d’espècies invasores i millora de l’espai amb flora i fauna autòctona.

El Comissari d’Aigües, Miguel Polo, es va comprometre a agilitar el màxim possible aquesta autorització.

El parc caní en el Pla

Un altre projecte del govern de Compromís que espera el permís d’activitat de la Confederació en estar també ubicat en zona de policia. En aquest cas és només l’autorització per construir la tanca del recinte, i el comissari d’aigües els va assegurar que eixe tipus d’activitat no té problemes i segurament en poc de temps l’Ajuntament rebrà l’autorització.

1 comentari:

Veïna ha dit...

El mur del Vergeret és el mur de la vergonya. La vergonya del Govern Central y de la CHJ que no han complit amb el projecte (urgent i necessari segons els mateixos reconeixien fa anys) i ara hauran d’assumir els veïns de Tavernes, amb diners que podrien destinar a altres necessitats, per evitar l’amenaça de la CHJ d’executar la sentència del Vergeret, i per a evitar en lo possible l’inundació del poble.