L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

diumenge, 11 de novembre del 2018

PLENARI NOVEMBRE 2018: El preu de l'aigua potable pujarà un 3% després de 7 anys sense canvis



El plenari de l'Ajuntament va acceptar l'informe favorable dels tècnics municipals i aprovava una pujada de l’aigua potable del 3% després de 7 anys sense haver variat el preu. El preu contempla les pujades des des del 2012 dels costos de comptadors, manteniment de xarxa, motors d'impulsió, sous del personal, clavegueram, etc. Per a una família  amb un rebut sobre els 50 euros al trimestre, representaria 1'5 euros al trimestre més.

La llei obliga a que el preu de l'aigua es fixe per una taxa, basada amb uns estudis tècnics del servei i els càlcul dels costos per oferir-los als veïns. No són criteris polítics. La llei ve a dir que el que costa d'oferir el servei s'ha de recaptar amb els rebuts dels usuaris. I no hi ha més.

El PP ha criticat la decisió a pesar de saber que és la llei qui mana revisar els preus segons el cost del servei. ¡I si no ho sap després de governar 16 anys... ja seria el colmo! Ha criticat el resultat dels estudis dels tècnics que, mira per on, es basen en els criteris que ells van establir  quan en el 2006 donaren la concessió de l’aigua potable a l'empresa.

I una cosa: Si tan malament els pareix: ¿Per què no van votar en contra en el plenari? ¿Per que van callar, no van dir res? Per què no van intervindre en el debat en el plenari? Perquè després d’estar muts en el plenari ara critiquen en el seu blog? 

Una vegada més passen de la realitat i de la legalitat. El debat i els arguments es duen als plenaris. Però allí callen, i després usen les xarxes per enredar i confondre els veïns. No hi ha respecte ni als tècnics municipals que fan les comprovacions de costos i proposen el preu segons els costos, ni al plenari, ni el que representa de ser la voluntat del poble.

Des del 2012 no ha pujat el preu de l'aigua potable. El 2013 hi ha un ajust del cost del servei perque s'havia d'incloure en el rebut un prèstec anterior de 550.000 euros fet pel PP. Hi ha sentència judicial en contra del PP al respecte d'eixe prestec.

 
Coses a saber de la taxa de l'aigua potable


I perquè puja l’aigua potable? Cal saber que el plec de concessió a Aquagest Levante, aprovat pel PP en el 2006, marca els paràmetres que han de servir per calcular el preu de l’aigua.

Els tècnics procedeixen a comprovar el cost de personal, de l’energia elèctrica, el preu de les analítiques, el tractament de l’aigua, el manteniment dels centres de distribució i maquinària d’impulsió, neteja i conservació de dipòsits, reparació i manteniment de xarxa de distribució, reparació de fuites, el cost propi de l’aigua, els tributs i alguna cosa més per no fer-ho més llarg.

I després el preu de l’aigua potable, com es marca per una taxa, manté el principi de la llei: tant costa el servei, tant paga l'usuari. El plenari aprova la  nova tarifa, però en realitat qui l'aprova és la comissió de preus de la Generalitat, que ho torna a revisar i finalment l'aprova si es correcta. No es posa el preu a la babalà. Es fa així en  totes les taxes municipals, les de Tavernes i de totes les poblacions de l'Estat.

El regidor Enrique Chofre va dir que en aquesta ocasió en el preu havia influït molt la pujada de les reparacions de la xarxa de clavegueram i les obres per substituir la xarxa d’uralita (amiant).

Unes reparacions que s’inclouen en el cost del servei i apugen el preu. L'Ajuntament podria pagar-les amb el cànon  (sobre 220.000 euros a l’any), diners que l’empresa hauria d’abonar a l’Ajuntament a l'any. Però l'empresa no el paga i no es poden usar en reparacions. I l'Ajuntament no els rep perquè el PP va cobrar per anticipat tot el canon fins el 2026 amb un préstec de 2’7 milions d’euros que li va fer l'empresa. I d'eixa manera les  corporacions valleres es quedaran sense els vora 220.000 euros del canon fins eixe 2026.I ara protesten i critiquen que l'aigua potable puge en 8 anys un 3%!


1 comentari:

Anònim ha dit...

Com es normal, seguix el pp en les seues animalades i fen tonta a la gent