L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimarts, 20 de novembre del 2018

Els ullals recuperen el nivell òptim d'aigua gràcies a les passades pluges




Els ullals “Gran” i “de les Penyetes” han recuperat el nivell d’aigua d’altres temps després de patir bastant - fins i tot es varen quedar amb molta poca aigua fa dos estius- pels anys continuats que hem patit de sequera i poques pluges.  


Els ullals són uns  llacs petits, de no massa profunditat, que es formen per naixements o brolladors d'aigües dolces subterrànies provinents majorment dels sistemes muntanyencs que ens envolten, cas del massís del Montdúver o les estribacions ultimes de la Serra de les Agulles, la nostra Muntanya de les Creus. Formen uns ecosistemes especials al comptar aigua durant tot l’any, inclòs en anys de forta sequera.



De manera senzilla cal recordar que les seues aigües alberguen una flora molt interessant formada per joncs i bova majorment al costat d’una gran varietat d'espècies vegetals aquàtiques, on podem trobar les llentilles d'aigua, llengua d'oca, borró i senill, a més d’algues. I entre aquesta flora viuen normalment tenques, anguiles però no es troba ja samaruc, una espècie només valenciana, i que s’ha extingit tant dels ullals vallers com de la zona de la Marjal de la Safor.

I una fauna formada per les especies típiques de les zones humides com la fotxa, la polla d’aigua, les garses, els ànecs... essent un bon lloc per a refugi, reproducció i cria tant d'aus migratòries com de nidificants.


Esperem que la recuperació que han tingut aquests dos ullals servesca perquè a la primavera i a l’estiu recuperen també tots els elements que fan que siguen uns espais especials dignes de ser conservats. I fins i tot de millorar. Recordem que hi ha en espera del permís de Confederació un projecte de millora i regeneració d’aquests dos ullals, per a la qual cosa ja es compta amb una subvenció de la Diputació.