L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.044
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 23.237

diumenge, 30 d’abril del 2017

Ja n'hi ha prou!!! Les escandoloses xifres que ens fan dir prou i estar farts als valencians



Les veus d’alarma al País Valencià  contra l’ofec econòmic del govern de Rajoy  no paren de sonar. Ningú ho dubta i està demostrat per activa i per passiva amb estudis a la mà que té Madrid i València: el País Valencià ve d’una situació d’infrafinançament crònic, però a més les últimes dades sobre el Pressupost de l’Estat fan feredat per als valencians.

El Consell de la Generalitat (PSOE i Compromís) ho han denunciat sense embuts. Mentre hi ha comunitats molt ben finançades per l’Estat, eixe mateix estat només ens transfereix l’equivalent al 80% del que gastem en sanitat i educació, cosa que fa inviable l’autogovern.

El finançament és injust i damunt enguany la inversió en l’avantprojecte del pressupost de l’estat és extremadament baixa. S’hi redueix un 33% la inversió per als valencians, cosa que converteix la nostra terra en la comunitat autònoma que rep menys diners per habitant, 119 euros, quan la mitjana estatal és de 185 euros. I no hi res que ho justifique.

Enguany calen 1.300 milions més perquè els valencians tinguem un finançament just 

De mal a pitjor


El 2015 l’Estat només va executar el 59% de la inversió pressupostada en infraestructures per al País Valencià, quan la mitjana estatal és del 72%. Va rebre solament un 6,4% de la inversió del govern espanyol, tot i tenir el 10,7% de la població i el 9,8% del PIB. Però és que entre el 2009 i el 2011 la inversió rebuda pels valencians fou del 4,87%.

I els incompliments: incompliment del govern espanyol en el corredor mediterrani, quan el 80% dels trams executats del teòric corredor mediterrani surten o tenen per destinació Madrid, en clar favoritisme al corredor central i perjudicant greument l’economia valenciana.

El mal finançament crònic ha fet que el País Valencià haja baixat en les darrers dècades de la vuitena posició per renta per capita a l’onzena, amb una renda inferior a la mitjana espanyola. Tot i això, continua rebent menys, cosa que du un fet insòlit: estem per sota de la mitjana en PIB per habitant i tenim un dèficit fiscal de 6.000 milions d’euros l’any. El cas valencià trenca el discurs de la solidaritat: és un territori pobre i no rep, sinó que aporta recursos a l’estat.

I tot això du a una mancança de recursos en sanitat, educació i més serveis. Un estudi de l’Associació Valenciana d’Empresaris indica que el 88% del deute que té la nostra Generalitat prové del mal finançament de Madrid.



Una reivindicació de tots 


La demanda d’un model de finançament just és una reivindicació del País Valencià que va assolir un màxim consens el 6 d’octubre del 2015, quan tots els partits de les Corts van aprovar el reconeixement del dèficit de finançament per l’Estat i van demanar mecanismes de compensació.

En conèixer-se l’últim pressupost del govern de Rajoy , totes les formacions de les Corts, fins i tot PP i Ciutadans, van signar el 5 d’abril una declaració institucional en què refusaven l’avantprojecte de pressupost espanyol del 2017 i instaven a impulsar accions amb l’objectiu d’aconseguir inversions justes. Alhora, convocaven diputats i senadors valencians el 25 d’abril per coordinar les accions.

Després de l'estirada d'orelles del PP de Madrid i de posar-los firmes, el PP valencià no va acudir a la reunió per dir que era partidista quan ells l’havien firmada el 5 d’abril. I damunt, sembla clar que els diputats del PP elegits pels valencians donaran suport als pressupost del PP, encara que saben que perjudiquen la nostra terra, la que ells diuen defensar.

En el cas de Ciutadans, la crítica al pressupost ha portat a una crisi del partit,  on la persona que més estava en contra, el síndic Alexis Marí, per l’oposició al pressupost de Rajoy ha estat fer fora de la sindicatura. Això ha dividit el partit i quatre parlamentaris dels tretze que té el grup van desafiar Madrid i assistiren a l’acte reivindicatiu de les Corts Valencians.  Del PP no en va acudir cap. 

Font: Vilaweb