L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dijous, 18 de novembre del 2021

"Taulells de la Memòria" per a Francisco Mateu i Luís Vercher, els dos vallers deportats al camp de concentració de Mauthausen

 
L'Ajuntament de Tavernes ha rebut de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica els "Taulells de la Memòria" en homenatge a Francisco Mateu Sanchís i a Luis Vercher Bosch, dos veïns de Tavernes que van ser deportats al camp de concentració de Mauthausen durant l'Holocaust.
 
 
Els taulells són un reconeixement a les víctimes del nazisme, per la seua lluita per la llibertat i la seua defensa dels valors democràtics pels quals van ser víctimes de la barbàrie.
 
 
Estat actual de Mauthausen

Els dos vallers de Mauthausen: Francisco Mateu i Luís Vercher

Francisco Mateu Sanchis va nàixer a Tavernes el 25 d’octubre del 1905 i va ser internat al camp de concentració de Mauthausen el 6 d’agost del 1940 amb el primer grup de deportats on va ser inscrit com a d’ofici tallista en fusta (Holzbildhauer), però sabem que també va treballar en la pedrera i, fins i tot, algun personal de les SS del camp li va encarregar algun treball privat.
 
Com a artista, ens queda del seu pas per Mauthausen un quadre  titolat “Inspecció de polls”, propietat de la Fundació FEDIP, que va ser reproduït en el catàleg de l’exposició organitzada pel Ministeri de Cultura l’any 2010 i que va tindre com a títol “Supervivencia, testimonio y arte. Españoles en los campos nazis”.
 
 
El quadre de Francisco Mateu Sanchís (54 x 42 cm)  representa les denominades inspeccions de polls, cosa res res estranya per les condicions de precarietat i amuntegament, cosa que els podia dur algun castic sever.
 
 
També coneixem de la seua estada per la referencia en el llibre sobre els camps de concentració de Francisco Agramunt Lacruz del 2016 editat per la Universitat de València, on s’indica que mentre molts deportats van ser testimoni directe en el Judici de Nuremberg, el testimoni del valler (que no va ser present al judici) hauria estat recollit en el camp on havia estat reclòs, o en algun hospital o residencia.

Més curiosa és la història que narra Luis Garcia Manzano, en un llibre del 1972 originalment en francès titulat la “Rondalla de Mauthausen” on s’explica que els presos formaren una rondalla que amenitzava algunes funcions, i fins i tot feren una representació d’una opereta, on Mateu Sanchis seria un dels guitarristes: “Mateu et Clemente étaient des guitaristes de luxe. Ensemble ils représentaient la Valence du Cid” (traduïm: Mateu i Clemente eren guitarristes de luxe. Els dos junts representaven la València del Cid).
 

Alliberament de Mauthausen
 
Del text es dedueix una tornada a Espanya després d’un temps de viure a França (recordem que inicialment no podien tornar a Espanya, perseguits com eren pel franquisme), però no especifica res més sobre on va viure després.
 
Menys coneixem de Luís Vercher Bosch, nascut a Tavernes el 3 d’abril del 1908 i que va ser deportat i internat a Mauthausen el 26 d’abril de 1941.